Hopp til innhold

Fagstoff

Antennetyper

Antenner brukes for å sende ut og motta radiobølger og omgjøre dem til elektriske signaler. Designet påvirker karakteristikken til antennen, for eksempel kan signaler sendes eller mottas bedre fra en bestemt retning, og hvilke radiofrekvenser den sender eller mottar mest effektivt på.
Jente sitter i sofa på kaffebar med bærbar datamaskin og ørepropper. Sirkler illustrerer signaler mellom datamaskinen, øreproppene og trådløs ruter. Manipulert foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lovverket som gjelder hvilke frekvenser og sendestyrke som kan brukes, er strengt. For eksempel er noen frekvenser satt av til trådløse nettverk (wifi) på 2,4 og 5 GHz som alle kan bruke, men som er begrenset i sendestyrke. Her skal vi se på noen sentrale detaljer om antenner og kort introdusere hovedtypene av antenner som vi bruker innen wifi-nettverk og radiolinker for nettverk.

Antenner er lagd for spesifikke frekvenser

Utformingen til en antenne avgjør hvilke frekvenser antennen fungerer godt med. Dette vil si at antennen mottar radiosignal på denne frekvensen bedre enn andre, og når antennen brukes for å sende ut et radiosignal, gjøres dette mest mulig effektivt. Mest mulig av sendereffekten radiosenderen vår produserer, skal forlate antennen som radiobølger.

Antennetyper

Vi kan dele antenner opp i to hovedkategorier: omnidireksjonelle antenner og direksjonelle antenner.

Omnidireksjonelle antenner (rundstråleantenner)

Omnidireksjonelle antenner sender og mottar radiosignal like godt fra alle sider, men ofte dårligere oppover og nedover. Slike antenner er veldig vanlige i trådløse nettverk. De er lette å sette opp og gir god dekning, men rekkevidden er begrenset.

Direksjonelle antenner (retningsstyrte antenner)

En direksjonell antenne er utformet slik at den sender og mottar radiosignaler best i en retning. Slike antenner er mye brukt i radiolinker og radiomaster for mobiltelefoni. Siden direksjonelle antenner fokuserer radiosignalet i en bestemt retning, blir rekkevidden lengre i den retningen.

Ordinære direksjonelle antenner kan ikke forandre retningen de sender radiosignaler i. Dette gjør dem upraktiske for utstyr som flytter på seg, som en mobiltelefon eller bærbar datamaskin. En beamformingantenne, som er en slags direksjonell antenne, bruker flere antenneelementer sammen. Ved hjelp av timing og sendestyrke som brukes på hvert element, sendes radiosignalet i en bestemt retning. Ved å forandre timing og sendestyrke på nytt kan en ny retning bestemmes. Beamforming er i ferd med å bli en sentral teknologi i trådløse nettverk, mobiltelefoni og satellitt-kommunikasjon.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 19.05.2022

Læringsressurser

Lokale nettverk