Hopp til innhold
Fagartikkel

Kjedesamarbeid

Hvorfor tror du så mange butikker er med i et kjedesamarbeid? Samfunnet er i kontinuerlig endring, og konkurransen om kundene blir stadig hardere. Vekst og utvikling er derfor viktig, og ulike former for samarbeid kan for noen virksomheter være nødvendig.

For å oppnå stordriftsfordeler og økt konkurransekraft kan selvstendige virksomheter inngå et kjedesamarbeid.

Horisontalt og vertikalt samarbeid

Vi skiller mellom to hovedtyper kjedesamarbeid, horisontalt og vertikalt samarbeid.

Samarbeid mellom samme type distribusjonsledd, som for eksempel detaljister, kalles horisontalt samarbeid. Et eksempel er Norli, hvor flere bokhandlere har gått sammen i en kjede.

Samarbeid mellom ulike typer distribusjonsledd i en distribusjonskanal kalles vertikalt samarbeid. Et eksempel er Gyldendal bokforlag som har egne utsalgssteder gjennom bokhandlerkjeden Ark.

Selvstendig virksomhet eller kjedesamarbeid?

Hvilke fordeler og ulemper har det å drive en selvstendig virksomhet i forhold til det å inngå et kjedesamarbeid? Tenk deg for eksempel en liten, lokal klesbutikk ved navn Hannas Design, og sammenlign med kjeden Vero Moda.

Det kan være flere fordeler ved å være en selvstendig virksomhet. Det kan kreve færre ansatte, og beslutningsprosessen kan være enklere. Organiseringen er ofte enkel og praktisk, og virksomheten har mulighet til å beholde et eget særpreg på driften.

Tenk etter!

Du har kanskje hørt flere snakke om at det er viktig å støtte små, lokale butikker. Hvorfor mener mange at dette er viktig? Hva kan være utfordringene med at flere og flere virksomheter slår seg sammen?

For en virksomhet kan det å inngå et kjedesamarbeid bidra til en reduksjon av kostnader, på grunn av . I tillegg vil felles markedsføringsaktiviteter kunne gi økt synlighet for virksomheten.

En ulempe med kjedesamarbeid er at beslutningsprosessene kan bli mer krevende, fordi det er flere ansatte og flere ledelsesnivåer.