Salatløk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Salatløk

Salatløk er stor av vekst og mild på smak. Den dyrkes i Norge, og det er svært liten import ut over sesongen, som varer fra juli til oktober.

Lagring

Salatløk bør lagres mellom 2 og 4 grader. Den kan oppbevares i en plastpose eller i en tett plastboks. Salatløk har kortere holdbarhet enn vanlig løk.

Bruksområde

Siden salatløk har kortere holdbarhet enn vanlig løk og også inneholder mer vann enn slik løk, er den dårligere egnet til steking i panne. Den er imidlertid god rå i salater, på hamburgeren eller i annet vi bruker rå løk til.

Næringsinnhold

Salatløken inneholder som annen løk noe vitamin A, B og C i tillegg til mineraler.

Salatløken er fattig på energi, men rik på kostfiber. Mye er i form av inulin, et fiberstoff som også gir løken den søte, milde smaken.

Kvalitetskrav

Salatløk skal være hel, ren og fri for frostskader. Det skal heller ikke være mugg eller råte på den. Salatløk skal ha en blank og smidig ytterside, og det grønne gresset skal ikke være vissent. Salatløk skal ikke ha spirer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020