Hva vet du om bærekraftig mat?
Hvilken påstand ble dere mest overraska over? Forklar hvorfor dere ble overraska.
Finn troverdige kilder som hjelper dere med å ta stilling til påstandene under. I noen tilfeller må dere kanskje legge bestemte premisser til grunn for å kunne konkludere. Det vil trolig være forskjell på hvor bærekraftig sjømat i vill tilstand er, sammenlignet med sjømat fra oppdrett.
«Sjømat er bærekraftig mat!»
«Alle bør spise mindre kjøtt for å redde klimaet.»
«Det er bedre å spise hvitt kjøtt enn rødt kjøtt.»
«Uten kjøtt får vi ikke de næringsstoffene vi trenger.»
«Grønnsaker inneholder stort sett karbohydrater og fiber.»
«Å dyrke grønnsaker er bærekraftig.»
- Noen påstander blir gjentatt så mange ganger, at de etter hvert blir vedtatte sannheter. Har dere noen eksempler på slike påstander? Prøv å finne kilder som støtter påstandene.
Cicero. (2019). Klimagassutslipp fra norsk mat (CICERO Report;2019:05). http://hdl.handle.net/11250/2595969
Faktisk. (2019, 2. januar). Nei, rødt kjøtt fra Breim er ikke bedre for klimaet enn avokado fra Chile. Lastet ned 18. februar 2021 fra https://www.faktisk.no/faktasjekker/JE6/nei-rodt-kjott-fra-breim-er-ikke-bedre-for-klimaet-enn-avokado-fra-chile
Horne, T. (2020). Den store klimaguiden. Forlaget Press.