Førstehjelp på tur
Både små og store skader kan oppstå når du er ute på tur. Derfor er det best å være forberedt på hva som kan skje. De vanligste skadene er gnagsår og skrubbsår. Kuttskader, forbrenning og forfrysning er også vanlig, i tillegg til overtråkk og bruddskader i arm eller bein.
For å forberede deg på å håndtere skader er det viktig å ha tenkt igjennom hvilke skader det er sannsynlig at kan oppstå på den turen du skal på. Har du helt nye fjellsko? Er det mye stein eller ur? Skal du lage mat på bål eller primus? Er det meldt mye vind eller dårlig vær?
Å gjøre gode vurderinger og velge turer etter evne er også med på å forebygge skader.
- Inngåtte fjellsko kan forebygge gnagsår. I tillegg kan du teipe områder du vet er utsatt for gnagsår før du drar på tur.
- Fornuftig bruk av kniv og øks på tur kan forebygge kuttskader.
- Lær deg å bruke primus før du drar på tur, dette kan forebygge forbrenninger og branntilfeller.
- Riktig tøy til riktig vær er med på å forebygge forfrysninger. I tillegg kan det være lurt å ha med seg en vindsekk om du skal på tur i fjellet.
- Gode sko, som er tilpasset turen, er med på å hindre overtråkk og bruddskader.
Det er viktig å huske å ta med førstehjelpsutstyr. Lag gjerne ditt eget førstehjelpsskrin. Det bør minimum inneholde:
- plaster
- gnagsårplaster
- sportsteip
- enkeltmannspakke
- Om du ønsker å ha med deg mer utstyr, kan du ta med sterile kompresser, elastisk bind / bandasje, smertestillende tabletter og plastfolie. Kompressene egner seg til både sårrens og til å forbinde sår. Elastisk bind / støttebandasje egner seg til å redusere heving ved akutte skader som overtråkk. Plastfolien egner seg godt til å forbinde kuttskader, brannskader eller bruddskader. I tillegg kan det fungere som fatle om du skulle skade armen.
- Det er ikke så mye hjelp i utstyret om du ikke kan å bruke det. Øv deg på å bruke det før du skal på tur, slik at du er forberedt om uhellet skulle være ute.
Related content
Merk deg uttrykket PRICE og prøv å huske hva bokstavene står for. Du vil få bruk for kunnskapen og bli glad for at du tok deg tid til å lære den.
Du kan bruke kart og digitale verktøy for å få oversikt over et område. Med teknologien vi har i dag, er det mange muligheter.