Digitale verktøy
Det handler om å bruke informasjonen som er tilgjengelig, for å sikre din og andre sin trygghet når du skal ut på tur.
Dette er en øvingsoppgave for å bli kjent med digitale kart over nærområdet ditt. Bruk nettsida UT.no. Denne oppgaven tar utgangspunkt i utforminga av nettsida, men du kan også bruke UT-appen.
Søk opp området du bor i, eller området som skolen ligger i. Velg kart. Hva kan kartet fortelle deg?
- Gjør deg kjent med kartet. Bruk litt tid på å finne igjen steder du har vært før. Finn for eksempel skolen, huset du bor i, barneskolen din, nærbutikken, idrettsplassen og lignende. Bruk zoom-knappen til å zoome ut og inn for å få et bedre overblikk.
- Hvilke turmuligheter kan du finne i nærområdet ditt? Hvor går det an å starte turen?
- Kan du finne merkede ruter, som for eksempel stier eller skiløyper? Bruk menyknappen til venstre for å velge sommerstier og vinterruter.
- Se deg ut et turmål, et sted du kunne tenke deg å dra. Du kan også bruke denne kartlenka (UT.no). Bruk linjalen helt nederst i høyre hjørne for å måle avstanden fra startpunktet til turmålet.
- Når du vet at du bruker å gå 3 km/t med tung sekk i flatt terreng, og at 4 km/t er vanlig gangfart uten oppakning, og at du i tillegg regner 20 minutter per 100 meter stigning – hvor lang tid vil du da bruke på å gå distansen du kom fram til i forrige oppgave?
- Finn ut om det er "farlig bratt" i området der du skal på tur. Trykk på de tre arkene ved siden av linjalen nederst i høyre hjørne. La karttypen være et topokart og velg bratthetskart under kartlag. Trykk på pilen ved siden av for å se hvordan skalaen er bygd opp.
- Kan du finne hytter eller nødbuer i nærheten? Husk å merke av på hytter i menyen til venstre. Hvor lang avstand er det fra turmålet til nærmeste nødbu?
- Du kan velge mellom tre ulike karttyper: topokart, papirkart og oversiktskart. Sammenlign disse kartene, og finn ut hva som er forskjellen på dem.
Lenka under er et eksempel på et digitalt verktøy det går an å bruke i undervisninga. Du kan lage egne digitale vandringer og koble punkt i kartet med oppgaver, tekst, bilder og lydklipp.
I denne oppgaven skal du finne dekningskart for mobiloperatøren din. Gå inn på nettsida til Telia, Telenor, OneCall eller en annen operatør.
- Finn kart over området du skal på tur. Zoom inn for å finne ut hvordan dekninga er på strekninga du skal gå fra start til turmålet.
- Hvor på strekninga er forholdene best?
- Hvor på strekninga er forholdene dårligst? Hvis forholdene er veldig dårlige i området der turmålet er, hvor kan du gå for å finne dekning?
Nå skal du finne ut hvordan været er meldt når du skal på tur. Bruk enten en app eller ei nettside. Undersøk både Yr og Storm.
- Melder Yr og Storm det same været for området du skal på tur? Hvis ikke, hvem kan du stole på? Diskuter med sidekameraten.
- Hva sier værmeldinga? Hvordan må du forberede deg til å dra på tur i det været som er meldt, med hensyn til både trygghet og turopplevelse?
Hvis du skal på tur i fjellet om vinteren, er det lurt å sjekke skredvarslinga og isvarsel for området før du drar.
Sjekk skredvarsling og isvarsel på varsom.no.
Bruk menyen til venstre for å velge snøskredvarsling og isvarsling. Du kan i tillegg bruke appen "Bratt" fra Norges Geotekniske Institutt. Appen viser detaljerte helningskart og topografiske kart for hele Norge.
- Finn ut hvordan forholdene er i området du skal på tur i det aktuelle tidsrommet.
- Hvilke råd gir nettsida?
- Hvilke utfordringer kan du støte på? Hvordan kan du forberede deg til dette? Hvilke forholdsregler bør du ta med tanke på tryggheten?