Skip to content

Subject Material

Sammendrag – mikroorganismer

Dette sammendraget gir deg oversikt over det viktigste fagstoffet i emnet om mikroorganismer.
Bokser med farger og clip-art som viser ulike typer mikroorganismer: bakterier, virus, sopp, alger og encellede organismer. Illustrasjon.
Open image in new window

Hva er mikroorganismer?

Mikroorganismer, eller mikrober, er organismer som er så små at vi ikke kan se dem uten mikroskop. Det finnes veldig mange forskjellige typer mikroorganismer. Noen av dem kan gjøre oss syke, men mange er også nyttige og helt nødvendige.

Til gruppa mikroorganismer regnes

  • bakterier
  • virus
  • sopp
  • alger

  • andre små eukaryoter

Bakterier er prokaryote organismer

Bakterier er prokaryote organismer og består av bare éi prokaryot celle. Prokaryote celler er svært enkle sammenliknet med eukaryote celler. De har få indre strukturer og organeller og er uten cellekjerne.

Oversikt over oppbygning og struktur hos en bakterie. Illustrasjon.
Open image in new window

Virus – dødt eller levende?

Virus er ikke celler, men partikler som består av arvestoff pakket inn i en proteinkappe. Så lenge et virus befinner seg utenfor ei levende celle, har det ingen av funksjonene som kjennetegner en levende organisme. Men situasjonen er en helt annen når viruset har kapret ei celle.

Tegning som viser hvordan et virus er bygd opp, og som inneholder følgende elementer: proteiner til feste, enzym, membran, proteinkappe og arvestoff. Illustrasjon.
Open image in new window

Eukaryote mikroorganismer

Eukaryote mikroorganismer er ei svært mangfoldig gruppe. Den omfatter blant annet alger, sopp og andre organismer som det er vanskelig å putte inn i en kategori. Det de har til felles, er at de er bygd opp av bare éi eller noen få eukaryote celler. Det vil si celler som har en avgrenset cellekjerne.

En rekke med ulike mikroskopiske skapninger. Til venstre: slimdyr, flagellater, sporedyr, flimmerdyr. I midten: mikroalger. Til høyre: sopp. Illustrasjon.
Open image in new window

Binær fisjon

For encellede organismer er celledeling den eneste måten de kan formere seg og produsere nye avkom på. Prokaryote organismer formerer seg ved en spesiell type celledeling: binær fisjon. Når organismen får en viss størrelse, deler den seg på midten og blir til to atskilte organismer.

Celledeling ved binær fisjon trinn for trinn. Illustrasjon.
Open image in new window
CC BY-SAWritten by: Camilla Øvstebø.
Last revised date 06/28/2022

Learning content

Mikroorganismer