Hopp til innhold

Fagstoff

Frisbee

Frisbee er et tallerkenformet sportsredskap av plast, vanligvis med en diameter på 20–25 centimeter. En frisbee kastes med én hånd på en slik måte at den roterer fram gjennom lufta, og den er utformet slik at den skaper sin egen oppdrift når den flyr.
Mann kaster frisbee. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Frisbee med OL-ringene i midten. Foto.

Opprinnelsen

Egenskapene til den "flygende tallerkenen" ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1871. Det var da amerikaneren William Russel Frisbie startet bakeriet The Frisbie Pie Company i Connecticut. Firmaet spesialiserte seg på terter og paier som ble levert i runde blikkesker til skolene i distriktet. Elevene oppdaget selvsagt snart at de tomme eskene var fine å "fly" med, og de moret seg med å kaste dem fram og tilbake mellom seg.

Den første frisbeen

Likevel var det først i 1946 at en annen amerikaner, Walter Fredrik Morrison, kom på ideen om å lage et leketøy av de flygende blikkboksene. Han videreutviklet designet og eksperimenterte seg fram til en tallerken av plast. Det er denne polyetylenutgaven som blir regnet som den første virkelige frisbeen. Senere har den kommet i mange forskjellige varianter, og brukerne har klekket ut mange forskjellige kasteteknikker og spillvarianter for den.

Frisbee blir en idrett

I 1960-årene oppdaget man at den frisbeen kunne brukes til mer enn å leke med, den hadde også et sportslig potensial.

To herrelag spiller frisbee ultimate på gressflate. Foto.

I 1967 grunnla Ed Headrick IFA, International Frisbee Association. To år senere ble lagspillet ultimate oppfunnet av elever ved Columbia High School i New Jersey. Det samme året ble den første offisielle frisbeegolf-turneringen arrangert i Pasadena, og i 1974 ble det første verdensmesterskapet i frisbee arrangert.

Brodie Smith har spilt både ultimate og frisbeegolf profesjonelt, og i denne videoen viser han de 21 beste frisbee-skuddene sine: YouTube: Top 21 Frisbee Trick Shots 2012 | Brodie Smith.

CC BY-NC-SASkrevet av Oddbjørg Vatn Slapgaard, Kolbjørn Ekker og Jan Bolle .
Sist faglig oppdatert 12.11.2018

Læringsressurser

Disksport