Forsøk: Enzym i spytt
I dette forsøket skal du
- undersøkje om spytt påverkar sukkerartane før vi svelgjer maten
- få erfaring med korleis vi kan bruke jodløysning og Fehlings væske til å påvise ulike karbohydrat
Fehlings væske er ei klar blå væske som består av Fehling A og Fehling B. Denne blandinga blir brukt til å påvise ulike sukkerartar. Væska blir mursteinsraud når ho blir varma opp i ei blanding med monosakkarid og disakkarida maltose og laktose.
Jodløysning (jod-kaliumjodidløysning) påviser polysakkaridet stivelse ved fargeomslag til mørkeblått/svart.
- Gjennomfør risikovurdering. Hugs både sikkerheit og avfall. Fehlings væske er sterkt etsande (5 % NaOH), og koparion er farleg avfall.
Planlegg og gjennomfør ei forundersøking som gir deg eit sikkert utgangspunkt for å tolke resultata.
På biletet øvst i artikkelen ser du korleis Fehlings væske reagerer med ulike konsentrasjonar av glukose, men korleis vil ho reagere med maltose og laktose?
Løys opp litt maltekstrakt og mjølk i vatn i kvart sitt reagensglas.
- Tilset Fehlings væske, og set deretter reagensglasa i kokande vassbad.
- Viss du har tid, kan du gjere det same med glukose og vanleg røyrsukker.
- Hugs å merke glasa!
- Bruk resultata frå forundersøkinga til å tolke resultatet i forsøket.
- Merk reagensglasa A, B, C og D.
- Knus 1/2 knekkebrød i ein mortar.
- Fordel pulveret frå det knuste knekkebrødet i to reagensglas: A og B. Ei matskei er nok.
- Tygg ein knekkebrødbit i minst 3 minutt, og fordel massen på reagensglasa C og D.
- Etterfyll med vatn til alle 4 reagensglasa er halvfulle.
- Tilset 2–3 dropar jodløysning i reagensglas C og D.
- Tilset Fehlings væske i reagensglas B og D til dei blir 2/3 fulle.
- Set reagensglas B og D i kokande vassbad i cirka 5 minutt.
- Observer og beskriv resultatet.
Drøft eventuelle feilkjelder, og skriv ein konklusjon.
- Kva typar karbohydrat inneheld knekkebrødet du brukte?
- Korleis påverka tygginga resultatet? Forklar!
Bruk gjerne ein tabell til å registrere resultata
Glas | Innhald | Reaksjon med jodløysning | Reaksjon med Fehlings væske |
---|---|---|---|
A | Knekkebrødpulver | --- | |
B | Knekkebrødpulver | --- | |
C | Togge knekkebrød | --- | |
D | Togge knekkebrød | --- |