Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Tilpasset kost

Dette er en individuell oppgave om tilpasset kost. Læreren skal gjennomgå fagstoff, deretter skal eleven svare på oppgavene.
Eldre som spiser middag på institusjon. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Informasjon om oppgaven

Læreren gjennomgår følgende typer tilpasset kost:

  • Mat med annen konsistens
  • Glutenfri kost
  • Saltredusert/saltfattig kost
  • Laktoseredusert kost
  • Fettredusert kost

Oppgave 1

Et grønt eple. I bakgrunnen to hender som skriver på en bærbar pc. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lag et hefte eller en mappe med

  1. framside og navn
  2. innholdsfortegnelse
  3. innledning
  4. svar på oppgavene
  5. avslutning
  6. kildehenvisninger

Gjør deretter følgende for hver av de fem kosttypene:

  1. Bruk navnet på den tilpassede kosten som overskrift.
  2. Hvilke matvarer eller råvarer må pasienter på denne kosten unngå? (NEI-mat)
  3. Hvilke matvarer eller råvarer kan pasienter på denne kosten spise? (JA-mat)
  4. Skriv ned minst seks faktasetninger (råd) om den tilpassede kosten som det er viktig for deg som kokk å vite om.

Oppgave 2

Menytavle som viser at middagen er lettsaltet kokt uer, gulrotstuing, erter, eggesmør og kokt potet. Til dessert er det kirsebærkompott og fløtemelk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Her ser du et eksempel på en meny med nøkkelrådskost det er vanlig å servere ved institusjoner.

  • Denne menyen skal du nå tilpasse til den aktuelle tilpassede kosten, slik at den blir så lik nøkkelrådskosten som mulig.
  • Lag deg en tabell slik eksempelet viser, eller bruk "Skjema for utfylling til tilpasset kost", som du finner som relatert innhold.

Eksempel på tabell

Kosttype

Hovedrett

Saus

Poteter/grønnsaker

Dessert

Nøkkelrådskost

lettsaltet kokt uer

eggesmør

kokt potet
gulrotstuing
erter

kirsebærkompott
fløtemelk

Findelt kost

Glutenfri kost

Saltredusert kost

Laktoseredusert kost

Fettredusert kost

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 24.06.2021

Læringsressurser

Kost ved ulike diagnoser og tilstander