Hopp til innhold

Fagstoff

Incels

Incels er en betegnelse for personer som er "involuntary celibate", det vil si som lever i ufrivillig sølibat eller seksuell avholdenhet. Fellesskapet av incels har de siste årene blitt knyttet til kvinnehat, skyteepisoder og selvmord. Snakker vi her om en ny form for radikalisering og ekstremisme?
Hender som skriver på et tastatur. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er egentlig incels?

Incels, eller "involuntary celibate", er personer som lever i ufrivillig sølibat, og som har gjerne også har falt utenfor samfunnet. Incelsamfunnet startet som et fellesskap på internett hvor spesielt unge menn søkte sammen. Felles for mange av disse unge mennene er mangel på intimitet, sex og kjæreste. Litt forenklet kan vi si at ensomhet og mangel på sosiale nettverk fører til at disse finner sammen på internett, der de danner et fellesskap med andre som også føler seg alene.

Incels i Norge

Reform – ressurssenter for menn har kartlagt den norske incelkulturen. Ifølge Reform er noe av det som kjennetegner incelsamfunnet, at medlemmene har et stort fokus på kropp, spesielt de delene av kroppen det er umulig å endre, slik som høyde og beinstruktur.

Incels forklarer selv at de er lite attraktive, og at de har problemer med å finne en seksuell partner fordi de ikke oppfyller visse kroppsidealer. Mange av dem mener at dette skyldes samfunnets normer for hvordan kroppen skal se ut, noe som gjør det umulig for dem å løsrive seg fra et ufrivillig sølibat. Dette forsterker en følelse av å ikke ha kontroll på egen situasjon, som igjen kan føre til maktesløshet, ensomhet og et ytre og indre hat.

Det er omtrent like mange gutter og menn som jenter og kvinner som er misfornøyde med egen kropp. Men forskjellen er at det er færre gutter og menn som søker hjelp. Vi ser at disse heller oppsøker nettsamfunn og nettsider der de kan finne et fellesskap med likesinnede.

En ung mann sitter alene på en benk og ser utover Sognsvann i Oslo, omringet av høstfarger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Er tankesettet til incels en form for ekstremisme?

Det virtuelle incelsamfunnet assosieres ofte med kvinnehat, selvhat og i noen tilfeller voldsfantasier. Incelsamfunnet har også blitt knyttet til konkrete terrorhandlinger. I 2014 ble syv mennesker drept i et angrep i California utført av gjerningsmannen Elliot Rodgers. Terrorhandlingen ble hyllet av Alek Minassian, som selv ble dømt for massedrap i Toronto i 2018. Begge terrorhandlingene knyttes til kvinnehat og seksuell frustrasjon.

Tenk etter

Hvorfor oppsøker unge menn ulike nettsteder med kvinnefiendtlig ideologi?

Det er imidlertid viktig å understreke at incels er ei sammensatt gruppe. Selv om mange unge menn kjenner seg igjen i tankegangen til incels, tar de fleste avstand fra kvinnehat og voldsbruk. Mange ønsker ikke å bli identifisert med incelsamfunnet på grunn av koblingen til ekstremisme og massedrap.

Man bør altså skille mellom personer som utøver vold mot andre mennesker, og de som søker et fellesskap på grunn av ensomhet. Enkeltpersonene som utøver vold, er ikke representative for hele incelsamfunnet. Det er viktig å ikke stigmatisere ei hel gruppe med mennesker som allerede er sårbare, og som først og fremst trenger omsorg og nærhet.

Hvorfor tiltrekkes unge menn til incelsamfunnet?

I media har incelfenomenet blitt forklart på flere måter, alt fra å være et produkt av en kvinnefiendtlig ideologi til å være en konsekvens av en komplisert mannsrolle. Men den underliggende faktoren for hvorfor unge menn tiltrekkes dette miljøet, er i mange tilfeller ensomhet og utenforskap.

Tenk etter

Leder ensomhet og utenforskap til ekstremisme, eller fører ekstreme holdninger til at en blir mindre attraktiv og føler seg utenfor?

Reelle problemer

Problemene mange incels møter på, er reelle. Mange føler at de ikke strekker til i konkurransen om å få en seksuell partner. Ensomhet og mangel på intime relasjoner fører til utenforskap, skam, frustrasjon og lengsel etter det som mangler. Allikevel er det håp for mange som kjenner på disse følelsene. I lenkene under kan du lese om hva samfunnet kan gjøre for å hjelpe, og hva man kan gjøre selv hvis man kjenner på noen av disse følelsene.

Hjelpe, ikke fordømme.

Reform – ressurssenter for menn har laget en brosjyre om tematikken rundt incels. Her finner du mer informasjon om unge norske menn som selv identifiserer seg som incels, og anbefalinger om hva som kan gjøres for å bedre ta vare på disse.

Brosjyre, Reform: Hjelpe, ikke fordømme. Ensomhet og helse blant norske "incels".

Tips til incels

I kronikken under gir psykolog Marius Stavang tips til incels om hvordan negative tanker kan møtes og bekjempes.

Kronikk, NRK: En livbøye til "incels".

Kilder

Bjørkelo, K. A. (2022, 7. januar). Incel. I Store norske leksikon. https://snl.no/incel

NRK. (Utgiver). (2020, 15. november). Incel – kvinnehat og selvforakt. [Audiopodkast-episode]. I Verdibørsen. NRK. https://radio.nrk.no/podkast/verdiboersen/sesong/202011/l_bc5f5b0a-bd5f-4b00-9f5b-0abd5f0b00cb

NRK. (Utgiver). (2021, 17. september). Incel – menn uten håp. [Audiopodkast-episode]. I Verdibørsen. NRK. https://radio.nrk.no/podkast/verdiboersen/l_2ddde2b5-f09a-4b95-9de2-b5f09adb95ea

Reform – ressurssenter for menn. (2021, 24. september). Incels: menn som hater seg selv. https://reform.no/prosjekter/incels-menn-som-hater-seg-selv-2021/

Reform – ressurssenter for menn. (2022). Hjelpe, ikke fordømme. Ensomhet og helse blant norske ‘incels’. [Brosjyre]. Reform – ressurssenter for menn. https://reform.no/publikasjoner/incels-hjelpe-ikke-fordomme/

Stavang, M. (2019, 14. september). En livbøye til "incels". https://www.nrk.no/ytring/en-livboye-til-_incels_-1.14508400

Vidnes, A. K. (2021, 29. august). Incels i Norge: Vi vet for lite og gjør ikke nok. https://forskning.no/kjonn-og-samfunn-om-forskning-psykologi/incels-i-norge-vi-vet-for-lite-og-gjor-ikke-nok/1899491

CC BY-SASkrevet av Tor Ivar Utvik.
Sist faglig oppdatert 26.08.2021

Læringsressurser

Radikalisering, ekstremisme og terror