Fordeling og legitimering av makt i Norge
Noen historiske hendelser har hatt spesiell betydning for hvordan legitimering og fordeling av makt har endret seg i Norge. De viktigste er:
kristningen og samlingen av riket under én konge på 1000-tallet
svartedauden og starten på unionstiden på slutten av 1300-tallet
reformasjonen og tap av norsk selvstendighet i 1536–37
innføringen av eneveldet i 1660
Undersøk hvordan maktforholdene i Norge har endret seg fra vikingtiden fram til 1700-tallet. Skiv en tekst eller lag en presentasjon. Velg et av alternativene under for å løse oppgaven.
Velg 3–4 tidspunkter i norsk historie fra ulike perioder. Undersøk hvordan makten er fordelt mellom ulike personer, samfunnsgrupper og institusjoner. Undersøk hvordan hendelsene som er listet opp over, har endret maktforholdene.
Velg 3–4 konger fra ulike perioder. Undersøk hva slags makt disse kongene har, og hvordan de legitimerer sin makt. Undersøk hvordan hendelsene som er listet opp over, har endret maktforholdene.
Velg 3–4 tidspunkter i norsk historie fra ulike perioder. Undersøk hva slags makt kirken har, og hvordan de legitimerer sin makt. Undersøk hvordan hendelsene som er listet opp over, har endret maktforholdene.
Velg 3–4 tidspunkter i norsk historie fra ulike perioder. Undersøk hva slags makt adelen har, og hvordan de legitimerer sin makt. Undersøk hvordan hendelsene som er listet opp over, har endret maktforholdene.
Velg 3–4 av hendelsene som er listet opp over. Undersøk hvordan og hvorfor disse hendelsene endret maktforholdene i Norge.
Tips
I artikkelen "Oversikt: fordeling og legitimering av makt" finner du en oversikt over maktforhold og viktige endringer, i tillegg til nyttige begreper du kan bruke i besvarelsen. Du finner lenke til denne artikkelen og andre relevante artikler i listen under.
Relatert innhold
En oversikt over hvordan fordeling og legitimering av makt har endret seg i Europa fra middelalderen til og med tidlig nytid.
Skandinaviske grupper reiste ut for å drive handel, etablere nye bosetninger og for å plyndre. De reiste i «viking» - derav navnet «vikingtid».