Hopp til innhold

Produksjon og tjenesteyting (NA-LGA vg2) – ferdig 2025

Dette faget er under utvikling. Vi fyller på med ressurser fortløpende.

Generelt om husdyrproduksjon

Husdyra våre er en del av gårdsdrifta, og vi er avhengige av dem for å produsere mat. Derfor bruker vi samlebetegnelsen produksjonsdyr om storfe, småfe, gris og fjørfe. Her finner du lærestoff som er felles for de vanligste produksjonsdyra i Norge.

Dyrehelse

Alle dyr kan bli sjuke, men målet er at dyra skal ha så god helse som mulig. Dyrehelse avhenger mye av fôring og stell, og dette vil vi ta opp under hvert enkelt dyreslag. Det er også viktig å vite litt om ulike mikroorganismer som kan føre til skade og sjukdom, slik at vi kan unngå smitte.

Mikroorganismer

Hva er mikroorganismer, hvor finner vi dem, og hvilke egenskaper har de? Mikroorganismer er så små at du bare kan se dem i mikroskop. Noen av dem kan framkalle sjukdom, mens andre er nødvendige for at dyras fordøyelse skal fungere normalt.

Læringsressurser

Mikroorganismer