Hopp til innhold
Fagartikkel

Jerntilskudd

Smågriser har veldig liten jernreserve i kroppen når de blir født, og det er heller ikke jern i purkemjølka, så etter tre dager har de nyfødte grisene brukt opp det jernet de hadde i kroppen ved fødselen. Derfor må du sørge for at alle smågriser får i seg jern i løpet av de første dagene og ukene.

Anemi (lav blodprosent)

Jernmangel fører til anemi. Hvis smågrisene ikke får nok jern, blir de bleike og slappe. Det skjer fordi de røde blodlegemene trenger jern for å kunne frakte oksygen rundt i kroppen.

Tildeling av jerntilskudd

Du kan sørge for at grisungene får i seg jern på ulike måter. Det viktigste er at du har litt oversikt, så du vet at alle får i seg nok jern.

Jernpasta

Når du skal gi jernpasta, bruker du ei doseringssprøyte og gir hver grisunge en dose i munnen. Det er viktig at grisungene får i seg råmjølk før du gir dem jern. Pastaen må legges langt bak på tunga, ellers kan de spytte den ut. Det beste er å stenge dem inne i smågrishjørnet ei stund før tildeling og så legge dem rett til juret etterpå. Da vil de sultne smågrisene svelge så mye som mulig.

Injeksjon

Ved å gi jern med ei sprøyte under huden sikrer du at alle smågrisene får samme dose med jerntilskudd. Hvis du bruker denne metoden, bør de få den første injeksjonen tidligst på dag to eller helst dag tre eller fire, og så en ny dose når de er to–tre uker gamle. Hvis grisungene er for små, kan de bli forgiftet av den første dosen, så du bør halvere dosen til de minste i kullet.

Film som viser hvordan du kan gi jern som injeksjon

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Smågristorv

Dette er torv tilsatt jern som du kan legge på golvet i smågrishjørnet, gjerne blanda med litt kraftfôr. Da vil grisene rote rundt i torva og utøve litt av sin naturlige atferd samtidig som de får i seg jern.

Flytende jern

Tilskudd i flytende form kan du gi rett i munnen som første dose, etter at grisungene har fått råmjølk. Senere drikker de tilskuddet fra en drikkeautomat eller ei drikkeskål. Flytende jerntilskudd skal som regel blandes med vann til rett konsentrasjon. Derfor er det viktig at du har vann av god kvalitet i fjøset når du skal bruke flytende jern.

Alternativer for Tildeling av jerntilskudd

Tilskudd

Når

Fordeler

Ulemper

Jernpasta12–18 timer etter fødsel.Sikrer at alle får.Vet ikke helt sikkert hvor mye hver gris får i seg.
Injeksjon

Dag 2 eller 3.

Ny dose ved 2–3 uker.

Sikrer at alle får.

Kan spre smitte hvis sprøyta ikke skiftes ofte nok.

Fare for forgiftning ved for stor dose. (Gi litt mindre dose til de minste grisungene.)

SmågristorvKan gis fra dag 2.

Stimulerer naturlig roteatferd.

Lett å bruke.

Ikke sikkert alle får i seg nok jern.

Anbefales ikke som eneste tilskudd.

Flytende jern

Kan gis med sprøyte i munnen etter fødsel.

Ellers fri tilgang fra drikkeautomat.

Som oppfølging til pasta eller injeksjon kan flytende jern gis hver dag fra uke 2.

Lettvint å bruke hvis du har drikkeautomat med tett lokk.

Anbefales ikke som eneste tilskudd.

Ved bruk av åpen drikkeskål blir det mye søl og forurensing.

Hvis du er usikker på hvilken metode som passer best i ditt fjøs, kan det være lurt å diskutere med dyrlegen før du bestemmer deg.

Tenk gjennom

Hvordan klarer villsvin og andre grisunger som fødes ute, å få i seg nok jern?

Kilder

Animalia. (2013). Redd en spedgris [Studiehefte].

Felleskjøpet. (2019, 28. oktober). Jern til smågris – et livsviktig tilskudd ved livets start. https://www.felleskjopet.no/alle-artikler/alle-artikler-husdyr/alle-artikler-svin/jern-til-smaagris--et-livsviktig-tilskudd-ved-livets-start/

Grande, S. & Oropeza, A. (u.å.). Jerntildeling spedgris. Fiskå Mølle. Hentet 29. februar 2024 fra https://www.fiska.no/kunnskap/jerntildeling-spedgris

Nortura medlem. (2023, 8. mai). Jernforgiftning av spedgris ved bruk av jerninjeksjon som startdose. https://medlem.nortura.no/arkiv-nyhetsartikler/nyhetsbrev-gris-mai-2023-article46508-12001.html

Relatert innhold

Fagstoff
Mineraler

Mineraler er stoffer kroppen trenger i små mengder. De er viktige byggesteiner og hjelpestoffer som vi må få gjennom maten.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Ingrid Ellen Resell.
Sist faglig oppdatert 16.01.2024