Hopp til innhold
Fagartikkel

Beskyttelse mot tilgroing

Korrosjon kan oppstå av ulike årsaker, blant annet av tilgroing med ulike mikroorganismer. Hvordan kan vi hindre tilgroing?

Hvordan kan vi beskytte en konstruksjon mot tilgroing?

For å beskytte en konstruksjon, spesielt rør, mot tilgroing kan vi bruke strømsatte anoder (ICCP). Tilgroing gir dårligere gjennomstrømming og ofte dårligere ytelse i rørsystemer.

ICCP-systemet består av kobberanoder og aluminiumanoder som er strategisk plassert i hulrom på konstruksjonen. Noen ganger kan de også monteres rett på innsida av konstruksjonen, men alltid så nær tilkoplingspunktet som mulig. Det bør monteres et sett med anoder for hver åpning i konstruksjonen.

Tilkopling

Anodene er kopla til et kontrollpanel som mater strøm til anodene. Da frigjør kobberanodene kobberholdige ioner, og aluminiumanodene frigjør aluminiumioner. Væska som renner gjennom røra, sørger for at de avgitte ionene sprer seg gjennom røranlegget. Ionene skaper et miljø som er uvennlig for mikroorganismer. Derfor vil mikroorganismer som kommer inn i røranlegget, ikke feste seg til veggen, men passere rett gjennom til utslipp.

Aluminiumionene danner i tillegg aluminiumhydroksid. Aluminiumhydroksidet skaper en beskyttende film på rørledningene som gjør at korrosjonen i rørledningene reduseres betydelig.

Valg av materialer

Dersom røranlegg, varmevekslere og liknende er laga av legeringer som inneholder kobber, blir aluminiumanodene som regel erstatta av eller supplert med myke jernanoder. Det er fordi det kan oppstå galvanisk korrosjon i aluminiumanoder når de brukes på kobberholdige materialer, spesielt hvis det er klorider i elektrolytten.

Design- og kontrollpanelfunksjonen sikrer den optimale konsentrasjonen av kobberioner for å holde rørlanlegga frie, og dét uten at utslippa påvirker omgivelsene, for eksempel det marine livet utenfor skipet.

Resultatet er reinere rørledninger med mye lengre levetid og lavere vedlikeholds- og driftskostnader, alt oppnådd på en miljømessig forsvarlig måte.

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: FROSIO
Sist faglig oppdatert 10.11.2023