Hopp til innhold

Fagstoff

Offeranoder

Hva er en offeranode? Hvilke typer offeranoder fins, og hva bruker vi dem til?

Hva er en offeranode?

En avlang, lysegrå metallbit som er festa til ei smal stripe rødmalt metall. Metallstripa er i sin tur festa til ei større rødmalt metallflate. Den lysegrå metallbiten har påskrifta "Tecnoseal". Foto.

En offeranode er en metallbit som beskytter en metalldel eller en konstruksjon i et mer edelt metall mot korrosjon. Offeranoden kan sveises, klemmes eller boltes fast på den delen den skal beskytte. Det må være direkte kontakt mellom anoden og det metallet den skal beskytte.

Når offeranoden og metallkonstruksjonen er nedsenka i ei elektrolytisk væske, "ofrer" anoden seg selv ved å . Metallet i selve konstruksjonen derimot får katodisk beskyttelse. På engelsk kaller vi denne prosessen Sacrificial Anode Corrosion Protection, forkorta SACP.

Offeranoder kommer i mange forskjellige størrelser og former. Det fins også spesialstøpte enheter, for eksempel former som er tilpassa utenbords båtmotorer.

Materialer brukt i offeranoder

Metallet i offeranoder er vanligvis ei sink-, aluminium- eller magnesiumlegering. Når vi skal velge materiale, må vi tenke på flere forhold, for eksempel:

  • Materialet må passe til det spesifikke vannmiljøet anoden skal brukes i. Da får vi best mulig beskyttelse og færre negative effekter (som f.eks. kalkavleiringer).

  • Lav vekt kan være en viktig fordel ved transport, montering og bruk.

  • Ulike metaller har ulik elektrokjemisk kapasitet. Noen typer offeranoder har derfor større galvanisk spenning enn andre sett i forhold til materialet de skal beskytte.

  • Størrelsen på offeranoden kan ha betydning fordi anodene er med på å skape motstand i vannstrømmen.

  • Pris er vanligvis en faktor. Både materialvalg, vedlikeholdsbehov og utskiftningstakt har innvirkning på prisen.

Sinkanoder

Sinkanoder brukes mye i saltvannsmiljøer. Dersom de brukes i ferskvann, kan de få et belegg som reduserer effektiviteten. I saltvann kan det også oppstå kalkavleiringer på sinkanoder. Levetida for sinkanoder i saltvann er 1–3 år.

Aluminiumanoder

Aluminiumanoder kan brukes i både ferskvann og saltvann. I saltvann varer de i 3–5 år. I ferskvann har de kortere levetid fordi de da får et oksidlag. De varer likevel lenger enn sinkanoder, og de danner betydelig mindre kalkavleiringer.

Ofte anbefales aluminium i stedet for sink fordi en aluminiumanode bare veier ca. en tredjedel av en sinkanode av samme størrelse. Dermed legges det mindre vekt til konstruksjonen. Aluminiumanoder er også lettere å transportere og installere.

Magnesiumanoder

Magnesiumanoder er svært aktive og brukes helst i ferskvann. I saltvann korroderer de for raskt og kan forårsake skade. Magnesiumanoder er laga av magnesiumlegeringer, ikke av reint magnesium, fordi dette gir bedre ytelse og holdbarhet. Magnesiumanoder har ei levetid på 1–2 år.

Eksempler på bruksmåter

Sinkanode montert på en båt. Sinkanoden er nesten tæra vekk. Foto.

Offeranoder kan beskytte områder der beskyttelsesbelegget har fått mekaniske skader, for eksempel skroget på et skip. Beskyttelsen fungerer bare for den delen av skroget som er nedsenka i vann.

Offeranoder kan også brukes til å hindre korrosjon i ballasttanker, forutsatt at det er væske i tankene.

For å sikre rør og ledninger kan vi bruke såkalte ringbåndanoder. Disse anodene er festa til konstruksjonen som et tett armbånd. Ytterligere sveising til konstruksjonen sikrer god elektrisk kontakt mellom konstruksjon og anode.

CC BY-SARettighetshaver: FROSIO
Sist faglig oppdatert 10.11.2023

Læringsressurser

Katodisk beskyttelse