Hopp til innhold

Fagstoff

Fargegjengivelse

Fargegjengivelse er lysets evne til å gjengi farge på et objekt. Vi måler dette i forhold til sollyset. Se for deg hvordan omgivelsene dine ser ut når du er ute i fullt dagslys. Dette er optimal fargegjengivelse. Fargegjengivelsen påvirker på hvordan ting framstår i forskjellige miljø.

CRI – Colour Rendering Index

Sollyset har en perfekt fargegjengivelse på 100 %. Det er det ikke alltid at en lyspære har. For å sørge for at lyskilden vi bruker gir riktig fargegjengivelse, må vi vite hva vi skal se etter. Det kalles RA-index eller CRI – Colour Rendering Index. CRI er uavhengig av fargetemperatur.

Fargegjengivelse angis på en skala fra 0 til 100 prosent. Indeksen angir hvor nøyaktig lyskildens fargegjengivelse er i forhold til solens lys. Jo høyere CRI, jo nærmere er lyskilden naturens lys. Ved lav CRI blir fargene blasse og kan være vanskelige å skille fra hverandre.

Lyskilder med en CRI mellom 80 og 89 har en normalt god fargegjengivelse, og er den mest brukte fargegjengivelsen på lyspærer.

Hvordan kan fargegjengivelse påvirke oss?

Fargegjengivelse er svært viktig for eksempel i butikker og frisørsalonger. Her vil man ofte benytte en CRI mellom 90–100. Et eksempel på hvordan fargegjengivelsen kan påvirke oss, er ved å se hva CRI gjør med hudfargen. Med lav CRI/RA-index mister vi gløden og får et grønnaktig skjær i ansiktet. Tenk deg at du prøver klær i et prøverom. Det er rikelig med lys i prøverommet, men de som har valgt lyspærer, har ikke sjekket hvilket CRI som er på lyspærene. Butikkeierne skjønner ikke hvorfor de selger så lite klær i akkurat denne butikken.

Flott og fargerik utstilling av mange typer frukt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Spesielt god fargegjengivelse over 90 bør planlegges for eksempel i gallerier, salgslokaler og prøverom, eller i spa og velværesalonger. Det er også viktig der man tilbereder og serverer mat, selger frukt eller lignende. I en parkeringsgarasje vil derimot ikke en høy CRI være prioritert.

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 13.08.2021

Læringsressurser

Lys og belysning i interiørfaget