Hopp til innhold

Fagstoff

Lys i ulike rom

For å velge riktig belysning må du se på hva rommet skal brukes til. Det er stor forskjell på belysningen til for eksempel et bad og ei stue. Vi skiller mellom generell belysning, funksjonsbelysning og stemningsbelysning.
Kjøkken i minimalistisk stil. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva skal vi tenke på når det gjelder belysning i husets ulike rom?

Generell belysning

Generell belysning er grunnbelysningen som brukes for å få jevnt og godt lys i rommet. Dette er lystypen vi har mest av i et hus, og er i mange tilfeller én standard taklampe som lyser opp hele rommet. Denne typen lyssetting bør kombineres med tilleggsbelysning for å unngå at lyset oppleves som flatt og livløst.

Funksjonsbelysning

Funksjonsbelysning brukes i soner der vi innreder for en bestemt funksjon, for eksempel et sted i rommet der det er behov for ei leselampe eller arbeidslampe. Det er en fordel om funksjonsbelysning har en konsentrert regulerbar lysstråle. Eksempler på bruk er på kontorarbeidsplassen eller leselampe ved senga.

Mennesker i et åpent kontorfellesskap. Illustrasjon.

Stemningslys

Stemningslys er belysningstypen som kan gjøre stor forskjell på atmosfæren i rommet. Ofte brukes nedhengte pendellamper til dette formålet. De er ofte svært dekorative og kan være et blikkfang og fokuspunkt i et rom. Eksempel på dette er lysekroner og andre skulpturelle tak- eller stålamper. Spotter og downlight som kan dimmes, kan også brukes som stemningslys.

Hvitt interiør i et hvitt rom, der lys blir brukt som fokuspunkt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Noen huskeregler:

  • Lyssett rommet etter de funksjonene som skal være i rommet.

  • Rommet skal ha nok lys, men ikke ha for mye lys. Da forsvinner skyggene og dybdeforståelsen vår i rommet og gir en flat og lite spennende følelse av interiøret.

  • Unngå store mørke soner, da dette kan oppleves som ubehagelig.

  • Varier mellom ulike belysningstyper for å komplettere behovene i de ulike rommene. Dette gjør at rommene føles gode å være i.

  • Gjør en vurdering på hvilken stemning du vil prøve å oppnå.

  • Hvordan vi lyssetter, kan påvirke opplevelsen av størrelse og form på rommet.

  • Lysstyrke, lyskilde, type lyspære, lysfarge og lysets fargegjengivelse vil påvirke hvordan møbler, produkter, tekstur og farger blir oppfattet i et rom.

Hjørnet av et soverom tegnet i perspektiv. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Lys kan skape trygghet og framkommelighet. Universell utforming sikrer at alle skal kunne bruke uteområder og bygninger på en likeverdig måte.

Fargetemperaturen på lyset påvirker stemningen i et rom. Kelvin er en betegnelse på fargetemperaturen på lys.

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 04.05.2021

Læringsressurser

Lys og belysning i interiørfaget