Hopp til innhold

Fagstoff

Formelementer

Når du skal formgi noe, må du ha kunnskap om hva som kjennetegner en god form. Da bør du kjenne til de grunnleggende formelementene.
Kvinne med helt kortklipt hår på sidene og mye hår på toppen som er stylet til å stå opp. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Å gi form i produksjon og til produkter

I alle yrker der du skaper et produkt, utfører et håndverk eller designer en løsning for en kunde, gir du form til noe. Frisøren gir form til håret, og blomsterdekoratøren skaper former med blomster og plantematerialer. Interiørkonsulenten må kunne noe om samspillet mellom former. Dersom du skal designe en bruksgjenstand som et klesplagg, et møbel, en vase eller et smykke, må du kunne gi form til gjenstanden på en god måte.

Keramikk med ulike former. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Grunnleggende formelementer

Uansett hva du gir form til i ditt yrke, må du kjenne til de grunnleggende formelementene. Du må kunne bruke og kombinere dem for å skape formuttrykk. De grunnleggende elementene er

  • punkt
  • linje
  • flate
  • form

Punkt

Punkter plassert på ulike måter som gjør at de danner mønster. Illustrasjon.

Punktet er det enkleste formelementet. Setter vi flere punkter sammen, vil det dukke opp usynlige lenker som gjør at vi kan se mønster.

Linje

En linje kan vi tegne, men vi kan også se en linje som vi føler oppstår mellom andre former. For eksempel vil flere punkter kunne danne en linje. En strek er alltid tegnet, den er konkret med en begynnelse og en slutt.

Stipla linje som bukter seg. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Flate

Gul sirkel. Illustrasjon.

Når vi snakker om flate, snakker vi gjerne om overflaten på noe. En flate er avgrenset. Flaten er todimensjonal, men den kan være bøyd og følge en form.

Form

Gjenstander er tredimensjonale. En gjenstand kan du se fra alle sider. Formen på en gjenstand har et rominnhold, og dette kaller vi volum. Formen kan være massiv eller hul. En gjenstand kan også være satt sammen av flere former.

Hvit, rund keramikkvase. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland og Iselin Myklebust.
Sist faglig oppdatert 01.07.2020

Læringsressurser

Formuttrykk