Hopp til innhold

Fagstoff

Struktur og tekstur

Struktur betyr oppbygning. Det kan være hvordan et materiale er satt sammen, for eksempel treets årringer. Tekstur er overflatevirkningen eller stoffligheten til et materiale. Vi kan for eksempel oppleve overflater som myke, glatte, ru eller hårete.
Seks bilder av ulike materialer: et mikroskopbilde av en større, oval form med buktende, sammenfiltrede strenger rundt, vann, svamp, tre, papir og metall. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Struktur

En form eller et produkt er som regel satt sammen av flere små eller store deler. Struktur betyr oppbygningen av eller sammenhengen mellom delene.

Dersom du sager et tre, vi du kunne se årringene. Strukturen i et materiale forteller om måten det er bygd opp på. Du kan også skape en struktur ved å bearbeide materialer, for eksempel ved å flette tråder til et teppe.

Nærbilde av gult perlestrikk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tekstur

Tekstur er hvordan en overflate ser ut eller føles. Alle overflater har tekstur. Du kan for eksempel oppleve en form eller et produkt som myk eller hard, blank eller matt, glatt eller ru. Ved å bruke kontraster kan du skape oppmerksomhet.

Taktil tekstur

Taktil tekstur er hvordan en overflate føles når du tar på den.

Keramikkfliser med ulike teksturer. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Visuell tekstur

Visuell tekstur er hvordan en overflate ser ut. Det kan være en illusjon. Du kan for eksempel tegne noe på et glatt papir og få det til å se loddent ut.

6 kuler tegnet med ulike overflatevirkninger. Tegning.
Åpne bilde i et nytt vindu

Et eksempel på hvordan en kan skape visuell tekstur er maleriet Soverom i Arles. Det er laget av den verdenskjente, nederlandske kunstneren Vincent van Gogh i 1889. Van Gogh er kjent for å ha modernisert maleteknikker. Han jobbet med å uttrykke ulike stemninger gjennom, blant annet, å eksperimentere med tekstur.

Dette var et tydelig brudd med tradisjonelle teknikker brukt av tidligere malere som jobbet med å framstille virkeligheten så realistisk som mulig.

Maleri av et blåmalt soverom med seng, et lite bord og to stoler.
Åpne bilde i et nytt vindu

Se og vurder

En nålevende kunstner, Roy Lichtenstein, har malt sin egen versjon av Soverom i Arles. Du kan se maleriet i Wikipedia.

Hva vil du si kjennetegner teksturen i maleriet hans?

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland, Ellen Johansen og Anita Neby.
Sist faglig oppdatert 18.05.2020

Læringsressurser

Formuttrykk