Folie
Utvikling av dekorfolie
Selvklebende dekorfolie på rull fantes allerede på 1970- og 80-tallet. Innen interiør brukte man gjerne tre- og skinnimitasjoner. Folien var tykk, men ikke spesielt holdbar. Den ble for eksempel montert på kjøkkenbenker, inne i kjøkkenskap eller på baderomsvindu.
Etter hvert kunne reklamebransjen bestille ferdig utformede bokstaver i valgfrie størrelser. Disse ble produsert i utlandet. Litt senere kom det skjæremaskiner med en liten datamaskin innebygd, slik at man kunne skjære egne bokstaver. Dette revolusjonerte bransjen.
Folie til ulik bruk
Nå får vi tak i selvklebende folie i ulike farger og kvaliteter, og til mange spennende bruksområder:
folie til å trykke på
transparente folier som vi kan se igjennom
translucente folier som bare slipper igjennom lys
opake folier som er helt tette
fluoriserende folier som minner om fargen til en markeringspenn
reflektive folier som vi blant annet finner på alle trafikkskilt
effektfolier som kan gi inntrykk av for eksempel et sandblåst vindu
antisklifolie til trapper
folie til gulvdekor
folie som er lett å ta av etter et par måneder, som vi ser på bussreklamer
folier som egner seg til å pakke inn en bil, slik at den kan bytte farge
Vi skiller i all hovedsak mellom to folietyper: valset folie og støpt folie.
Valset folie
Framstilling av valset folie gjøres gjennom en prosess hvor man valser farget "deig" av plast til den får riktig tykkelse. Deretter blir den tilsatt et tynt lag med lim. Valset folie vil krympe litt over tid, fordi den alltid vil jobbe for å komme tilbake til den opprinnelige forma – som var en deigklump. Vi kan sammenligne valset folie med å strekke en strikk: Den vil alltid trekke seg sammen, tilbake til den originale forma.
Vi kan dele valset folie inn i to grupper: monomer og polymer folie.
Monomer folie
Monomer folie blir også kalt kampanjefolie. Den blir brukt når folien bare trenger kort varighet, for eksempel en bussreklame som kun skal sitte på noen uker.
Dersom folien blir sittende lenger enn hva den er ment for, vil den etter hvert bli stygg. Da krymper folien, fargen falmer og limet slipper.
Kampanjefolie har også egenskaper som gjør at den er lett å fjerne.
Polymer folie
Polymer folie er mer stabil og kan vare i flere år. De beste polymere foliene kan betraktes som permanent folie, så sant underlaget ikke krever for mye av folien.
De egner seg godt til utendørs dekor på flatt underlag som for eksempel et skilt, men de egner seg ikke på krevende overflater som for eksempel helfoliering av bil.
Støpt folie
Permanent folie er ment for å sitte over en lengre periode og har egenskaper som gjør at den er vanskelig å fjerne. Den tåler bedre å bli eksponert for UV-stråler uten at fargen blekner, den sitter godt i varme, kulde og vind, og den krymper svært lite eller ingenting. Permanent folie brukes for eksempel på skilt, ved helfoliering av bil og som dekor på fly.
For å framstille permanent folie helles flytende plast ut på ei støpeplate. Plasten størkner i en ovn. Etterpå blir folien tilsatt et tynt lag med lim.
Støpt folie er mer stabil i formen enn valset folie. Man kan sammenligne støpt folie med å strekke en matpose, den forblir deformert.
Bærekraft
Selvklebende folie til bruk i profilering- og informasjonsvirksomhet består av PVC (polyvinylklorid). Egenskapene til PVC gjør at folien kan varmes opp og bli myk, og stivne når det blir kaldt. PVC egner seg svært godt til å reproduseres. Slik sett har PVC et forholdsvis lite fotavtrykk da det krever mindre ressurser for å gjenvinnes. Det kan gjenvinnes opptil så mye som sju ganger. I tillegg har PVC særdeles lang holdbarhet. Tykkere PVC, som rørledninger, anslås å ha en holdbarhet på over 100 år, mens PVC-folie kan holde farge og festeevne i opptil 15 år. Dette henger også sammen med limets egenskaper og hva som er bruksområdet for folien.
Men god holdbarhet gir også en lang nedbrytningstid, noe som ikke er bra dersom produktet havner på avveie. Framstilling av PVC er heller ikke miljøvennlig, da det blir brukt klor, halogener og andre løsemidler, samt at PVC inneholder ftalater. Produkter som inneholder PVC, utvikler giftige gasser ved brann.
De store folieprodusentene har nå kommet med gode alternativer til PVC-folier. Foliene er fremdeles lagd av plast og har lang nedbrytingstid dersom de havner i naturen, men de er uten PVC. Ved produksjon av PVC-frie folier brukes det mindre mengder med løsemidler, det brukes ikke klor eller andre halogener, og det brukes mindre energi. Disse foliene holder høy kvalitet og kan fortsatt brukes til krevende oppgaver som for eksempel helfoliering av bil og til trykking.