Oppgaveforslag til egen skriving
CC BY-NC 4.0Her finner du tre forslag til interessante oppgaver å skrive om.
Du er nå inne i en læringssti:
Hvordan skrive fagartikkel om tekst i kontekst?
Her finner du tre forslag til interessante oppgaver å skrive om.
Karl Ove Knausgård: Utdrag fra Min kamp 4 (2011)
Utdrag fra Sagaen om Gunnlaug Ormstunge (nedskrevet på 1200-tallet)
Skriv en fagartikkel der du drøfter hvordan forholdet mellom far og sønn blir framstilt i de to utdragene. Grei i tillegg ut om den kulturhistoriske konteksten til tekstene.
Kommentar: Du skal både vise hvordan far- og sønn-forholdet blir framstilt i tekstene og reflektere over hvordan de er prega av tida de kom ut i. Du bør også sammenlikne tekstene.
Om du velger denne oppgava, bør du gjennomføre les og forstå-oppgava "Karl Ove, Gunnlaug og fedrene deres" før du setter i gang med skrivinga.
Karl Ove Knausgård og Gunnlaug Ormstunge – to unge menn i konflikt med fedrene sine. Her skal du utforske og sammenligne tekstene.
Dorothe Engelbrektsdotter: "Aftensalme" (1678)
Henrik Wergeland: "Til foraaret" (1845)
Karl Ove Knausgård: Utdrag fra Min kamp 1 (2010)
Skriv en fagartikkel der du drøfter hvordan døden blir framstilt i de tre utdragene. Grei i tillegg ut om den kulturhistoriske konteksten til tekstene.
Kommentar: Du skal både vise hvordan døden blir tematisert i tekstene og reflektere over hvordan de er prega av tida de kom ut i. Du bør også sammenlikne tekstene.
Om du velger denne oppgava, bør du gjennomføre les og forstå-oppgava "Min kamp, Aftensalme og Til Foraaret" før du setter i gang med skrivinga.
Hvordan framstiller Karl Ove Knausgård, Dorothe Engelbrektsdotter og Henrik Wergeland døden?
Anne Sverdrup-Thygeson: "Hvorfor være inne når alt håp er ute?" Utdrag fra På naturens skuldre (2020)
William Wordsworth: "Naturen er din mester" (1798)
Skriv en fagartikkel der du drøfter hvordan forholdet mellom mennesket og natur blir framstilt i de to utdragene. Grei i tillegg ut om den kulturhistoriske konteksten til tekstene.
Kommentar: Du skal både vise hvordan temaet menneske og natur blir tematisert i tekstene og reflektere over hvordan de er prega av tida de kom ut i. Du bør også sammenlikne tekstene.
Om du velger denne oppgava, bør du gjennomføre les og forstå-oppgava "To tekster som lokker deg ut i naturen" før du setter i gang med skrivinga.
Hvordan prøver en moderne sakprosatekst skrevet av en professor, og et romantisk dikt, å overbevise deg om at du bør være mer ute i naturen?