Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Smak på te

I denne oppgaven skal dere bli kjent med ulike sorter te ved å arrangere tesmaking i klassen og eventuelt lage deres egen urtete.
En svart tekanne står på en brikke med japanske tegn. To kopper står ved siden av. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dette trenger dere

  • Sort te, en eller flere varianter

  • Grønn te, en eller flere varianter

  • Oolong-te, en eller flere varianter

  • Tekopper

  • Kjele eller vannkoker til å koke opp vann

  • Smaksskjema og noe å skrive med

Se, lukt og smak på teen

Brygg de ulike sortene med te, enten i en kjele eller direkte i kopper. Tid og temperatur avhenger av tesort, les om anbefalt tilberedning på pakningen.

Alle elevene i klassen skal ha en kopp av hver sort med te. Noter i hvert deres smaksskjema etter hver te dere har smakt på.

  • Se på teen, hvilken farge har den?

  • Lukt på teen, hva lukter den?

  • Smak på teen mens dere holder dere for nesen, hvordan synes dere den smaker?

  • Smak så på teen uten å holde dere for nesen, hvordan smaker den nå?

  • Etter at dere har smakt på all teen, hvilken likte dere best?

Smaksskjema te
Tesort Farge Lukt Smak

Oppgave 2: Smak på te med forskjellig trekketid

I denne oppgaven skal dere brygge svart te med forskjellige trekketider for å se om det er noen forskjeller i smak etter hvor lenge teen har trukket.

  • Trekk en kopp svart te i 2 minutter.

  • Trekk en kopp svart te i 5 minutter.

  • Trekk en kopp svart te i 8 minutter.

Smak på alle koppene, er det noen forskjell i smak?

Oppgave 3: Lag deres egen urtete

Lag deres egen urtete i klassen ved å plukke ulike typer blader og urter i skolens nærområde eller ta med hjemmefra. Denne oppgaven passer best å gjøre om våren.

Urter og blader som egner seg: blader fra bringebær, solbær, nyper, jordbær, blåbær, tyttebær, brennesle, løvetann, mynte, sitronmelisse, hylleblomst, kamille, timian, salvie og rosmarin, og granskudd.

Dere kan bruke bladene ferske eller tørke dem. Bladene bør tørkes hver for seg i en ovn over natten på 40 °C, i en dehydrator eller ved å henges opp til tørk. Når bladene er tørket, kan de knuses i litt mindre biter og eventuelt blandes. Oppbevar de tørkede bladene i en lufttett boks.

Til en kopp te kan dere bruke ca. 1–2 ts tørkede blader eller en håndfull friske blader. La trekke i vannet i ca. 5 minutter.

Oppgave 4: Lag deres egen iste

Søk etter oppskrifter på nettet og finn en oppskrift som dere synes ser fristende ut. Lag isteen, smak til og server i fine glass til medelever.

te_nb

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 30.03.2022

Læringsressurser

Varme drikker