Kaffe
Kaffe er en koffeinholdig drikk som lages av bærkjerner fra kaffetreet. Bærene plukkes og skrelles slik at bare kjernene er igjen. Disse kaller vi kaffebønner. Ulike sorter bønner blandes og blir så varmebehandlet (brent) og malt. Når vi blander den malte kaffen med varmt vann, får vi den gode drikken.
Kaffen kan smake forskjellig avhengig av hvilket land den kommer fra, og hvordan den framstilles.
Kaffe fås kjøpt som hele bønner, malt kaffe eller pulverkaffe. Pulverkaffe er vanligvis frysetørket kaffe som løses opp i kokende vann når den skal drikkes.
Ofte er det å drikke kaffe forbundet med noe sosialt – mennesker møtes over en kopp kaffe. Mange byr på kaffe når de har invitert noen hjem, og det er naturlig å avslutte en bedre middag med kaffe. Vi har fått mange kaffebarer de siste årene, og kaffen har fått en viktig posisjon i det moderne samfunnet. De fleste arbeidsplasser har kaffepauser og serverer kaffe på møter.
Kaffe brukes i både kalde og varme drikker, med eller uten alkohol. Den egner seg også godt som smakstilsetning i kaker, konfekt, desserter og øl.
Kaffen nytes for den gode smaken og aromaen, men også for den oppkvikkende effekten, som skyldes kaffens innhold av koffein.
Koffein stimulerer sentralnervesystemet og kan gjøre at du føler deg mer våken og konsentrert og får en bedre reaksjonsevne. Effekten av koffeinet varer noen få timer, men noen merker den mer enn andre. For eksempel kan kaffedrikking om kvelden utsette søvnen. Andre kan reagere med å bli rastløse og spente hvis de drikker for mye kaffe eller te. For de som er følsomme for effekten av koffein, kan koffeinfri kaffe være et godt alternativ.
Det er vanlig å servere kaffen svart eller med melk og sukker.
Uttrykket kaffe avec betyr at en bedre middag avrundes med kaffe og noe sterkt som konjakk eller likør.
Kaffe er ferskvare, og åpnede poser bør brukes raskt. Kaffen bør komme i minst mulig kontakt med luft for å unngå harskning og tap av smak og aroma. Kaffen oppbevares best i originalemballasjen – også etter at den er åpnet. Legger du pakningen i en boks med tett lokk, er du på den sikre siden. Kaffen kan trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer.
Grydeland, B. (2015, 27. januar). Foredling. Norsk kaffeinformasjon. https://kaffe.no/foredling/
Grydeland, B. (2019, 19. januar). Koffein. Norsk kaffeinformasjon. https://kaffe.no/koffein/
Grydeland, B. (2014, 23. oktober). Kaffebrenning. Norsk kaffeinformasjon. https://kaffe.no/24866-2/
Norsk kaffeinformasjon. (2014, 13. juli). Oppbevar kaffen riktig. https://kaffe.no/oppbevar-kaffen-riktig/
Norsk kaffeinformasjon. (2014, 28. juli). Malingsgrad. https://kaffe.no/velg-riktig-malingsgrad/