Hopp til innhold
Fagartikkel

Ord og uttrykk om kaffe

Hva kan du om kaffe? Her finner du ord og uttrykk om kaffe.

Ord og uttrykk om kaffe

Arabica

Det finnes to hovedtyper kaffe av betydning for verdenshandelen: arabica og robusta. 98 prosent av den kaffen som importeres til Norge, er arabicakaffe.

Avkalkning

Avkalkning er sjelden nødvendig i Norge, selv om det står om det i alle bruksanvisninger til kaffetraktere. Et avkalkningsmiddel er en syre som fjerner kalk. Bruk heller et basisk rensemiddel som løser opp humus fra vann og fettrester fra kaffen.

Crema

Et fint, jevnt og gyllenbrunt skum cirka 2–4 mm på toppen av espressoen

Cupping

Kaffesmaking

Kaffefilter

Brukes i kaffetrakter til å ha malt kaffe i

Kaffegrut

Det som ligger igjen i kaffefilter eller på bunn i kjelen etter at kaffen er laget

Kaffekjele

Benyttes til kokekaffe

Kaffekanne

Kanne til å ha kaffen i, kan være av porselen eller stål

Kaffekopp

Alt fra små kopper til store beger: porselen, keramikk eller papp

Kaffemål

Måleskje, ett strøkent mål gir cirka 10 gram kaffe

Koffeinfri kaffe

Kaffe som ikke inneholder koffein

Kokekaffe

En grovere malt kaffe som brukes når vi skal lage kokekaffe

Nybrent kaffe

Kaffebønner som kommer rett fra brenneren

Nymalt kaffe

Kaffebønner som akkurat er nymalt

Presskanne

Ofte kalt "Bodumkanne". Fungerer som en "moderne" kokemetode.

Rensemiddel for kaffetraktere

Løser opp rester av kaffevoks og humus inne i trakteren. Perfekt å rengjøre serveringskannen med.

Robusta

Utgjør cirka 2 prosent av den kaffen som kommer til Norge. Smaker vanligvis bitrere enn arabica.

Tamper

Når du skal tilberede en kopp espresso, pakker du kaffen jevnt og kompakt i filterholderen. Til dette benytter man et lite "metallstempel", en tamper.

Vasket kaffe

Kaffe som er behandlet etter den våte metoden

Ord fra kaffebaren

Americano

En enkel eller dobbel espresso som fylles opp med varmt vann, eventuelt så mye som gjesten ønsker

Lungo

Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males grovere, og mengden blir dermed større.

Espresso

30 ml kaffe laget på cirka 25 sekunder "under trykk" i en spesialmaskin. Espressoen får et skum på toppen kalt crema.

Espresso betyr kaffe som er tilberedt hurtig og under trykk. Serveres i små kopper eller glass. Ypperlig base for diverse kaffedrikker med melk og smakssirup.

Doppio

Dobbel espresso. To enkle espressoer som serveres i en større kopp.

Ristretto

Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males finere, og mengden blir dermed mindre.

Espresso con panna

Espresso toppet med ristet, tyktflytende kremfløte

Espresso macchiato

Espresso "flekket" med en skvett melk eller melkeskum til pynt

Cortado

Enkel eller dobbel espresso med melk. Melkemengden skal være tilsvarende kaffemengden.

Café au lait

Lait betyr "melk" på fransk. Café au lait er filterkaffe og varm melk i lik blanding.

Caffè latte

Latte betyr "melk" på italiensk. Opprinnelsen til caffè latte er kaffe laget på mokkakanne med varm melk. De fleste kaffebarer lager en caffè latte av espresso og stimet melk. Serveres oftest i høye glass.

Cappuccino

Cappuccino består av espresso, 50/50 varm melk og melkeskum. Melken skal ikke være som stivpisket eggehvite, men fløyelsmyk og tett uten store bobler.

Caffè mocca

Sjokoladesaus, espresso og stimet melk

Caffè correto

Espresso med grappa, brandy eller likør