Hopp til innhold

Fagstoff

Marengs

Marengs er en luftig masse som lages av pisket eggehvite og sukker eller melis. Det finnes ulike varianter av marengs, og de kjennetegnes ved ulik temperatur på råvarene og framgangsmåten.

Fransk marengs

Ingredienser

  • 2 dl eggehvite

  • 390 g melis

Framgangsmåte

  1. Pisk opp eggehviten til hvitt og høyt skum.

  2. Tilsett melisen litt og litt under pisking på mellomhastighet.

  3. Når all melisen er i bollen, setter du opp hastigheten til nesten den høyeste og pisker marengsen til den har tykk og skinnende konsistens. Pisk i ca. 5 minutter med denne mengden.

Fransk marengs er supert å bruke til for eksempel pikekyss og marengspynt. Da sprøyter du den ut på en silikonmatte og steker den på cirka 80 grader i cirka 6 til 7 timer.

Italiensk marengs

Ingredienser

  • 2 dl eggehvite

  • 400 g sukker

Framgangsmåte

  1. Ha eggehviten oppi en piskebolle, og sett den på 3/4 hastighet.

  2. Ha sukkeret i ei liten gryte. Dekk sukkeret akkurat med vann, og sett gryta på plata med nesten full varme. Sukkeret skal kokes til det holder ca. 120 grader. Bruk gjerne et sukkertermometer til å måle temperaturen med.

  3. Når sukkeret er varmt nok, skrur du ned til halv hastigheten, så heller du sukkeret i eggehviten under pisking. Prøv å helle mellom kanten på bollen og piskeriset for å unngå å få sukkertråder i marengsen.

  4. Skru så opp hastigheten til ca. 3/4, og pisk til marengsen er tykk og skinnende og du kjenner at bollen ikke er varm utenpå.

Italiensk marengs er ypperlig til toppingen på en sitron- eller pasjonsfruktterte eller til omelette norvégienne. Den kan brennes av med en gassbrenner. Italiensk marengs kan også brukes i bærmousse.

Et fat med en sitronterte med marengslokk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Cathrine Nilsen.
Sist faglig oppdatert 23.04.2024

Læringsressurser

Masser