Hopp til innhold

Fagstoff

Mørdeig

Mørdeig – det ligger i navnet, den skal være mør og ha en sprø og god konsistens. Deigen består i utgangspunktet av mel, melis, egg og fettstoff. Eksempler på produkter av mørdeig er sitronterte, fruktterte og sjokoladeterte.

Å lage mørdeig

Ingredienser

  • 160 g melis

  • 160 g smør eller margarin

  • 2 egg

  • 400 g mel

Framgangsmåte

Alt blandes i en kjøkkenmaskin med K-kroken til en deig. Pakk deigen inn i tett plast, og la den hvile på kjøl i cirka en time før bruk.

Store terter

Kjevle deigen ned på cirka 3 mm. Kjevle den så stor at den kan ligge utover kanten på ønsket terteform.

Legg et papir over mørdeigen, og fyll opp med tørkede erter eller ris.

En terteform med mørdeig er fylt med grønne erter som ligger på et bakepapir. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Stek på cirka 175 grader i 8 minutter, til kanten er gyllenbrun.

Ta formen ut av ovnen, og løft papiret med ertene over i en boks. Disse kan brukes flere ganger.

Skjær kanten på terten med en god kniv så den blir glatt og fin. Etterstek i 5 minutter på 170 grader. Avkjøl terten, og fyll med ønsket fyll.

En kollasj med to bilder. Det ene viser en tom tertebunn, det andre viser en ferdig sitronterte med marengslokk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Små terter

Kjevle mørdeigen ut til cirka 2 mm.

En konditor bruker en rund, liten form til å stikke ut mørdeig. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Stikk ut mørdeigen og legg den forsiktig ned i terteformen. Bruk en rund utstikker som er cirka 3 cm større enn diameteren på ønsket terteform. Bruk utsida av tommelen til å klemme av overflødig tertedeig.

En konditor stikker ut små terteformer i en mørdeig. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sett en tilsvarende terteform oppi for at terten skal holde formen når den stekes. Stek på 175 grader i cirka 5 minutter. Ta ut terteformen oppi, og etterstek cirka 3 minutter på 170 grader. Bruk teflonbelagte terteformer. Avkjøl og fyll tertene med ønsket fyll.

Et fat med to terter fylt med bringebær og pyntet med pikekyss. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Cathrine Nilsen.
Sist faglig oppdatert 13.02.2024

Læringsressurser

Masser