Hopp til innhold

Fagstoff

Formelle møter

Du har kanskje deltatt på idrettsforeningens årsmøte eller på et møte i elevrådet? Dette er eksempler på formelle møter. Vi sender en invitasjon til dem som skal komme, og det er en liste over saker som skal behandles.
Møte. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det arrangeres små og store møter i bedrifter hver dag. Det er planleggingsmøter, kundemøter, intervjuer og styremøter. Felles for slike møter er at de har en målsetting. Det skal planlegges noe, selges noe, ansettes noen, eller noe skal besluttes.

Formelle møter er planlagte møter med en saksliste. Møteinnkalling er det møtelederen som har ansvaret for, og sakslisten sendes til dem som skal delta. Som medarbeider får du ofte jobben med å planlegge det praktiske i forbindelse med slike møter.

Møteforberedelser

Din jobb kan bli å passe på at møterommet er ryddig, og at det er vann, kaffe og te tilgjengelig. Dersom møtet skal vare en hel dag, må du bestille lunsj eller annen mat. Om ikke alt er digitalt, kan papir, penn og sakspapirer være greit å ha tilgjengelig.

I møterom er det som regel lagt opp til å bruke projektor eller skjerm, slik at møtelederen kan dele skjerm med alle. Du sjekker at det tekniske utstyret er i orden, slik at det er lett å koble seg opp.

Referat

Under møtet kan det være aktuelt at du tar referat. Da må du ha tilgang til sakslisten, og du må ta notater underveis i samtalen. Det er lurt å gjennomgå sakene sammen med møtelederen først, og å spørre underveis dersom du blir usikker på hva som er bestemt i møtet. I mange bedrifter er det laget en møtereferatmal som du skal bruke.


Det er ikke vanlig at alle detaljer eller argumenter er med i et referat, snarere tvert imot. Det er konklusjonen eller vedtaket på hver sak som må skrives riktig inn i referatet.

Relatert innhold

Blir du valgt til referent for et formelt møte, har du fått ei viktig rolle.

Møteledelse

I møter er gjensidig respekt viktig. Det skal være en høflig tone, og alle skal føle seg velkomne. Dersom noen har spørsmål til sakene underveis, må det være trygt å spørre. Det er også lurt å oppsummere underveis for å sjekke at det som blir ført i referatet, er riktig.


I store organisasjoner har man bestemte regler for hvordan man oppfører seg i viktige møter. Et slikt møte kan for eksempel være et kommunestyremøte. Du kan oppleve at deltagerne skiller mellom å gi opplysninger om saken (fakta), å følge opp forrige innlegg med spørsmål, eller å komme med nytt innlegg (synspunkt). Det er viktig at møtelederen starter møtet med å si litt om hvilke regler som gjelder. Hvor strengt møtelederen ønsker å håndheve reglene, varierer.


Gjennom planlegging og gjennomføring av møter lærer du mye om bedriften. Etter møtet evaluerer du gjerne gjennomføringen sammen med møtelederen. Da snakker dere om hvordan det praktiske fungerte, og om hvordan det bør gjennomføres neste gang.

Relatert innhold

En møteleder må sørge for at møte og diskusjoner gjennomføres etter reglene.

CC BY-SASkrevet av Cecilie Lund.
Sist faglig oppdatert 29.10.2020

Læringsressurser

Møter og arrangementer