Desserter av frukt kan tilberedes på mange måter. Her skal vi se på noen av de vanligste tilberedningsmetodene for varme desserter.
Bakt frukt
Bruk faste frukter som epler og pærer.
- Skrell frukten og ta ut kjernehuset.
- Fyll kjernehuset med for eksempel sukker og kanel.
- Stek frukten i en smurt form i ovnen med litt sukkerlake i bunnen.
- Frukten kan også bakes inn i butterdeig før den stekes i ovnen.
- Stek i cirka 10–20 minutter ved 200 °C.
Posjert frukt
- Skrell frukten, fjern kjernehus og del frukten i båter eller skiver.
- Kok en sukkerlake med eventuelle smaksstoffer.
- Posjer frukten i den varme sukkerlaken til frukten har blitt passe myk.
- Server lun eller avkjølt med saus eller is.
Smørstekt frukt
- Skrell frukten, fjern kjernehus og del i mindre biter.
- Varm en panne og stek frukten gyllen i smør.
- Ha på sukker og eventuelle smaksstoffer og smelt sukkeret slik at det blir lett karamellisert.
- Server lun eller avkjølt med saus eller is.
Fruktbeignet
Fruktbeignet er frukt som dyppes i en frityrrøre og stekes i frityrfett. Vi bruker ofte frukt som eple, pære, ananas, banan og lignende til dette.
- Skrell frukten, kutt den i fine skiver eller biter og mariner eventuelt i likør.
- Tørk frukten godt før du dypper den i frityrrøre og steker den i nytt frityrfett ved 180 °C.
- Stek til den er gyllen, og legg den på porøst papir.
- Du kan også drysse med melis og glasere i salamander.
- Server med en dessertsaus eller is.
Video
I denne videoen får du se hvordan du tilbereder posjert pære og fruktbeignet av ananas.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 20.10.2020