Sjokoladesaus er enkelt å lage og kan lages av de fleste typer sjokolade, fra de bitre til de søte. Karamellsaus er heller ikke vanskelig å lage.
Sjokoladesaus
Sjokoladesaus består av melk/fløte og sjokolade. Vi kan servere den over iskrem, kaker, frukt, bær, desserter og sufflé.
Framgangsmåte sjokoladesaus
- Kok opp melk/fløte og rør inn sjokoladen.
- Jevn eventuelt blandinga med litt maisennajevning.
- Server sausen varm eller kald.
Karamellsaus
Karamellsaus består av sukker og vann.
Framgangsmåte karamellsaus
- Karamelliser sukkeret i en tykkbunnet kjele.
- Ha på vann og kok inn til ønsket konsistens.
- Avkjøl.
Fløtebaserte karamellsauser
Vi kan også lage karamellsauser på basis av sukker, fløte og smør.
Framgangsmåte fløtebaserte karamellsauser
- Karamelliser sukkeret i en tykkbunnet kjele.
- Når sukkeret er gyllent, heller du fløte over og rører med en tresleiv.
- Rør inn smør og sett sausen til avkjøling.
Video
I denne videoen får du se hvordan kokkene på Gastronomisk institutt lager karamellsaus og en sjokoladesaus.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 14.10.2020