Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Øv deg på merking!

Alle matvarer som selges, skal være merket med ingrediensliste og allergenmerking. I denne oppgaven skal du merke produktet på riktig måte.
Nærbilde av en porsjon vegetarlasagne med en gaffel ved siden av. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave 1

Sett opp riktig innholdsfortegnelse på denne lasagnen. Husk at den ingrediensen det er mest av, skal stå først, så i fallende rekkefølge.

Kjøttsaus

  • 500 g kjøttdeig av storfe med salt og vann

  • 2 fedd hvitløk

  • 6 små sjalottløk

  • 1 boks hermetisk tomat (400 g)

  • 100 g tomatpuré

  • 2 dl vann

  • 1 ts tørket oregano

  • 1 ts rosmarin

  • salt og pepper

  • hvitost til gratinering

Mornaysaus

  • 1 l H-melk

  • 70 g hvetemel

  • 70 g smør

  • 50 g parmesan

  • 50 g hvitost

Pastaplater

  • 2 egg

  • 3 eggeplommer

  • 1 klype salt

  • 250 g hvetemel

Fasit innholdsfortegnelse

H-melk, kjøttdeig, hermetiske tomater, hvetemel, egg, tomatpuré, hvitost, parmesan, sjalottløk, hvitløk,
oregano, rosmarin, salt, pepper.

Oppgave 2

Ta utgangspunkt i innholdsfortegnelsen og noter hvilke ingredienser som inneholder allergener, og hvilket allergen hver ingrediens inneholder. I dette faktaarket fra Mattilsynet finner du en oversikt over de 14 allergenene.

Fasit allergener

H-melk (melk)
hermetiske tomater (sulfitt)
hvetemel (gluten)
egg (egg)
tomatpuré (sulfitt)
hvitost (melk)
parmesan (melk)

Oppgave 3

Bruk Kostholdsplanleggeren (lenke ligger som relatert innhold) og finn ut hvor mye energi retten inneholder per 100 gram.

Finn deretter ut hvor mye protein, fett og karbohydrater retten inneholder per 100 gram.

Fasit næringsinnhold

Utregning på Kostholdsplanleggeren viser at 100 gram av denne lasagnen gir:

  • energi: 656 kJ eller 157 kcal

  • fett: 8,8 gram (hvorav mettede fettsyrer 5 g)

  • karbohydrater (inkl. fiber): 10,4 g (hvorav sukkerarter 2,6 g)

  • protein: 9,2 g

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 04.01.2023

Læringsressurser

Emballering og merking