Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forskjellige typer ris

Vi har mange forskjellige typer ris. Disse er ulike i både smak og konsistens. I denne oppgaven skal du få lage og smake på forskjellige varianter.
Fire forskjellige typer ris. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvor lenge risen koker, hvilken type ris vi bruker, hva vi koker risen i – det er mange ting som påvirker hvordan det ferdige resultatet blir. Både hjemme hos folk og på profesjonelle kjøkkener bruker man "boil in bag" og flere typer hurtigkokt ris. Tid er penger, men tid påvirker også kvaliteten på den ferdige risen. I denne oppgaven skal du blant annet få prøve om du kjenner forskjell på ris kokt med forskjellig koketid.

Oppgave 1. Hurtigkokt vs. langtidskokt ris

 1. Kok hurtigris slik det står på pakken, men ikke tilsett salt i vannet.

 2. Kok langtidskokt ris slik det står på pakken, men ikke tilsett salt i vannet.

 3. Kok hurtigris slik det står på pakken, og tilsett salt i vannet.

 4. Kok langtidskokt ris slik det står på pakken, og tilsett salt i vannet.

 5. Smak på alle de fire variantene av ris. Vurder smak og konsistens. Ble det noen forskjell på ris med lang koketid og hurtigkokt ris? Ble det noen forskjell på ris kokt med og uten salt i vannet?

Oppgave 2. Risottoris vs. vanlig ris

 1. Lag pilaffris av 1 finhakket sjalottløk, 1 fedd finhakket hvitløk, 40 g smør, 375 g langkornet ris og 7,5 dl grønnsaks- eller kyllingkraft.
  Fres løk og hvitløk med smøret i en kasserolle. Ha i risen, og rør rundt. Fyll på med kraft, og kok opp. La risen småkoke til ønsket konsistens.

 2. Lag risotto av 2 dl risottoris, 1,5 dl tørr hvitvin, 1 sjalottløk, 1 fedd hvitløk, 8 dl grønnsaks- eller kyllingkraft, 20 g revet parmesan, 4 ss usaltet smør og 4 ss olivenolje.
  Finhakk løk og hvitløk, og surr dette i litt av smøret til det blir blankt. Skyll risen godt i en sikt, og ha risen i pannen sammen med løk og hvitløk. Surr dette godt sammen før du tilsetter hvitvinen. Når vinen er kokt nesten helt inn, tilsetter du kokende kraft, ei øse om gangen. La det koke en stund før du tilsetter mer. Det er viktig å røre jevnlig. Når risen er mør (etter ca. 20 minutter), monterer du risottoen med parmesan, smør og olivenolje. Smak til med salt og pepper. Det er viktig at risottoen ikke koker etter at du har tilsatt parmesan.

 3. Smak på begge variantene av smaksatt ris. Vurder smak og konsistens på begge. Begrunn hvilken du likte best.
Risotto i grønn skål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 18.06.2021

Læringsressurser

Ris