Hopp til innhold

Fagstoff

Vegetarisme

Vegetarisme er et kosthold uten kjøtt og fisk – og eventuelt også uten andre dyreprodukter som egg og melk. Dette kostholdet har blitt praktisert i ulike kulturer verden over i flere tusen år. Flere og flere er i dag opptatt av å spise mindre kjøtt, og det er en økende interesse for vegetarisk mat.
En tallerken med råkost av finkuttede grønnsaker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er vegetarkost?

Mennesker som ikke spiser kjøtt eller fisk, er vegetarianere. Kostholdet baserer seg på matvarer, som kornprodukter, grønnsaker, belgvekster, frukt, bær, poteter, nøtter, frø og planteoljer. Vanligvis deler vi vegetarkost i tre ulike typer, avhengig av hvilke næringsmidler som inngår.

Lakto-vegetarisk kost
er i hovedsak plantebasert kost, kan i tillegg inkludere melk og meieriprodukter.
Lakto-ovo-vegetarisk kost
er i hovedsak plantebasert kost, kan i tillegg inkludere både melk, meieriprodukter og egg.
Vegankost
er kun plantebasert kost, og man avstår fra alle matvarer som stammer fra dyreriket, også egg, melk og honning.

Andre former for plantebasert kosthold

I tillegg til de tre gruppene som er nevnt, finnes andre former for plantebasert kosthold, hvor det spises mest plantebaserte matvarer, men også fisk eller kjøtt av og til. Disse gruppene er ikke vegetarianere i tradisjonell forstand, da vegetarianere utelukker kjøtt, fisk og sjømat fra kostholdet sitt.

Pescetarisk kost
inkluderer fisk og sjømat, men ikke kjøtt.
Fleksitarisk kost
inkluderer fisk, kjøtt og eventuelt andre animalske matvarer av og til.
Semi-vegetarisk kost
inkluderer kjøtt eller fisk sjeldnere enn en gang i måneden.

Er vegetarmat helsekost?

Maten en vegetarianer spiser, blir ofte kalt "helsekost". Det er ikke alltid rett. Det går an å leve usunt på vegetarkost, som også omfatter potetgull og cola, ensidig kosthold og overkokt mat.

En definisjon på helsekost er at det er fullverdige, vegetabilske næringsmidler som er sammensatt i riktig forhold, og som er tilberedt på en skånsom måte som gjør at næringsverdien er best mulig bevart. Daglig bruk av råkost inngår som en viktig del av helsekostbegrepet.

Helsekost er med andre ord kost som er gunstig for helsa.

Hva er vegetarisk mat?

For at en matvare – enten en råvare, halvfabrikata eller et ferdig produkt – skal kunne kalles vegetarisk, må den være helt fri for alle animalske ingredienser som kommer fra døde dyr. Den må heller ikke ha vært behandlet eller framstilt ved hjelp av slike ingredienser. Dette omfatter kjøtt, fisk, skalldyr og alle andre ingredienser som har opphav.

En matvare er imidlertid vegetarisk om den inneholder egg eller meieriprodukter, forutsatt at heller ikke disse inneholder eller er bearbeidet med ingredienser fra slaktedyr.

Noen eksempler:

  • En stor paella med bare noen få reker er ikke vegetarisk.
  • En grønnsakspizza med ost som inneholder animalsk løype (et slakteprodukt) er ikke vegetarisk. En grønnsakspizza med ost uten løype, eller med mikrobiell løype, er derimot vegetarisk.
  • Blomkålsuppe med kumelk er vegetarisk, men ikke vegansk.

  • Lettyoghurt laget med gelatin er ikke vegetarisk.

En tallerken med jordskokksuppe, dandert med stekte skiver av jordskokk og et persilleblad. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilder

Norsk vegetarforening. (u.å.). En innføring i vegetarkost: introduksjon. Hentet 29. juni 2020 fra http://veg-veg.no/vegetar/hva_er_vegetarisme

Nasjonalt råd for ernæring. (27. september 2021). Vegetar- og vegankost - ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring, Helsedirektoratet. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vegetar-og-vegankost-ekspertuttalelse-fra-nasjonalt-rad-for-ernaering

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal. Rettighetshaver: Norsk vegetarforening
Sist faglig oppdatert 21.11.2023

Læringsressurser

Vegetarkost