Hopp til innhold

Fagartikkel

Brenning og maling av kaffebønner

Det å brenne kaffe er en like stor kunst som å sette sammen en harmonisk blanding. Brennes kaffen for lite, blir smaken rå og emmen. Brennes den for lenge, kan smaken bli stram og bitter. Det å brenne kaffen svært mørkt kan også være et "triks" for å skjule en dårlig kaffekvalitet.

I forgrunnen males kaffebønner i en stor maskin. I bakgrunnen står to menn med lange forklær og jobber med andre deler av kaffeprosessen. Foto.
Kaffebønner i glasskrukker og i et pappkrus som er veltet. Foto.

Kaffebønner med ulik brenningsgrad

Lys brenning frambringer syrligheten i kaffen og de spennende, fruktige smakskomponentene. Mørk brenning gir mer søthet, men også mer bitterhet og lite syrlighet. Ved mørk brenning mister kaffesortene sine spesielle smakskarakteristikker.

Kaffen males

Når kaffen males til små partikler, blir overflaten større, og vannet trenger raskere inn i det enkelte kaffekorn. Jo finere bønnene er malt, jo kortere tid vil vannet bruke på å trekke ut stoffene. Kaffen males, eller rettere sagt kuttes, i store industrikverner med knivskarpe riller. Kvernen justeres helt nøyaktig til den malingsgraden som er satt.

Mange forskjellige kaffebønner og kopper med ulike kaffetypar. Foto.

Huskelappen

  • Kaffe brennes i ulike grader avhengig av hvilken smak en ønsker å få fram.
  • Jo finere malt en kaffe er, jo kortere tid vil vannet bruke på å trekke ut stoffene.
Sist faglig oppdatert 28.05.2020
Rettighetshaver: Norsk Kaffeinformasjon

Læringsressurser

Kaffe

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter