Hopp til innhold

Fagartikkel

Oppbevar kaffen riktig

Kaffen holder seg best i den emballasjen du kjøper den i. Brent kaffe er en ferskvare, og det er viktig å beskytte den brente kaffen mot kontakt med luft!

Kaffe pakket i poser. Foto.

Derfor er nesten all kaffe som omsettes i Norge, pakket i "langtidsposer", hvor luften er trukket ut og erstattet med kullsyre eller nitrogen. Pakken er som en halvveis oppblåst ballong – og mottrykket i posen viser at pakken er tett.

Svart kaffe med skum. Foran kaffekoppen ligger det kjeks. Foto.

Skal kaffen smake godt, er det viktig å oppbevare den riktig.

Du kan selv kontrollere holdbarheten ved å se på stemplingsdatoen.

En åpnet pakning med malt kaffe bør brukes innen 4–5 dager. Hele bønner har en holdbarhet på en drøy uke.

Jo mer luft kaffen kommer i kontakt med, jo raskere skjer aromatapet. Derfor bør du oppbevare kaffen i originalemballasjen uten å helle den over i noe annet – også etter at den er åpnet. Legger du pakningen i en boks med tett lokk, er du på den sikre siden.

I noen forretninger kan du få kjøpt kaffe i løs vekt – enten i hele bønner eller malt i forretningen. Denne kaffen bør brukes så hurtig som mulig, siden den allerede har vært eksponert for luft før du kjøper den. Alle snakker om nymalt kaffe, men det viktigste er at den er nybrent! Vårt tips er at du alltid spør om når kaffen ble brent.

Oppbevar kaffen riktig

Under brenningen dannes det et overtrykk av karbondioksid (kullsyre) i bønnene. Overtrykket utlignes allerede etter 5–6 timer hvis ikke kaffen emballeres, og etter en ukes tid har ferskheten tapt seg merkbart. Grunnprinsippet for oppbevaring av kaffe er at den bør komme i minst mulig kontakt med luft for å unngå harskning og tap av smak og aroma. Kaffen bør derfor alltid oppbevares lengst mulig i originalemballasjen.

Det aller meste av kaffen som omsettes i Norge, er pakket i poser hvor luften er trukket ut og erstattet med kullsyre eller nitrogengass (MAP: modifisert atmosfære-pakking). Pakken ser ut som en halvveis oppblåst ballong og er helt tett. Noe kaffe selges også i hermetiske bokser eller hardvakuumpakker. Salget av hele kaffebønner øker i Norge. De brukes i spesielle helautomatiske maskiner og av serveringssteder som foretrekker å kverne kaffen selv. Bønnene leveres i lufttett folie med enveisventil som slipper ut overflødig gass fra kaffebønnene. Noe kaffe pakkes i papirposer, men dette gir en svært begrenset holdbarhet.

Åpnet pose bør brukes raskt

Kaffen kan trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer. Er luften varm og fuktig, skjer nedbrytningen raskere. Derfor er det viktig at du lagrer kaffen riktig og ikke åpner flere poser enn det du skal bruke umiddelbart. For storhusholdning finnes det porsjonspakker. Dette gjør at kaffen bevares best mulig helt fram til den skal benyttes.

Uåpnet kaffe bør lagres tørt og kjølig. Lagringstiden varierer med emballasjeformen og produksjonsdatoen. Det skal være stemplet en "best før"-dato på all kaffe.

Huskelappen

  • Kaffe taper seg raskt i kontakt med luft, og bør oppbevares i originalemballasjen.
  • En åpnet kaffepose bør brukes innen 4–5 dager
Sist faglig oppdatert 20.02.2018
Rettighetshaver: Norsk Kaffeinformasjon

Læringsressurser

Kaffe

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter