Hopp til innhold

Fagstoff

Tilberedning av kaffe

En smakfull kopp kaffe kan tilberedes på ulike måter. Her får du en oversikt over de vanligste tilberedningsmetodene for kaffe.
En dame skjenker kaffe fra en presskanne. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kjele

Kaffekjele. Illustrasjon.
  1. Bruk en ren kjele, helst av rustfritt stål.

  2. Mål opp riktig mengde friskt, kaldt vann.

  3. Kok opp, og trekk kjelen vekk fra platen.

  4. Mål opp kokemalt kaffe, rundt 60 g kaffe per liter vann gir en god og fyldig kaffe.

  5. Ha i den oppmålte kaffen, rør rundt, og la den trekke i 6–8 minutter.

Kaffetrakter

Kaffetrakter. Illustrasjon.
  1. Mål opp riktig mengde friskt, kaldt vann.

  2. Ha filterpapir i holderen.

  3. Skyll filterpapiret i vann for å få bort "papirsmaken".

  4. Mål opp 60 g kaffe per liter vann.

  5. Slå på trakteren.

  6. Når alt vannet har trukket gjennom filteret, er kaffen ferdig.

Presskanne

Presskanne. Illustrasjon.
  1. Kok opp friskt, kaldt vann i en kjele.

  2. Forvarm presskannen og stempelet.

  3. Ha i riktig mengde kaffe. 60 g kaffe per liter vann gir en god og fyldig kaffe.

  4. Hell det kokte vannet over kaffen, og rør om.

  5. Sett på lokket med stempelet i øvre stilling mens kaffen trekker.

  6. Press ned stempelet, og server kaffen.

Bruker du filtermalt kaffe, bør traktetiden være 4–5 minutter.
Bruker du presskannemalt kaffe, bør traktetiden være 6 minutter.
Bruker du kokemalt kaffe, bør traktetiden være 6–7 minutter.

Mokkakanne

Mokkakanne. Illustrasjon.

Mokkakannen gir en intens kaffe som smaker litt bittert. Mange tror de lager seg en kopp espresso, men det er egentlig en kopp mokka. Forskjellen er at vi ikke får den samme fine cremaen som danner seg på en riktig tilberedt espresso.

  1. Fyll kaldt, friskt vann opp til ventilen i nederste kammer.
  2. Ha i malt espressokaffe i filteret uten å presse det sammen.
  3. Skru kannen sammen, og sett den på varmeplaten.
  4. Når du hører en fresende lyd og tre firedeler av kaffen har fylt seg i det øvre kammeret, tar du kannen bort fra platen.
  5. Kaffen er nå klar til servering.

Kapselmaskin

Kapsel- og podmaskinene er enkle å betjene, og du har store variasjonsmuligheter med ulike smaker. Ulempen er at det kun kan lages én kopp kaffe om gangen.

  1. Fyll opp vann på vanntanken.

  2. Sett inn en kapsel med den typen kaffe du ønsker.

  3. Sett en kopp under kaffeuttaket.

  4. Trykk på startknappen, og på kort tid har du brygget deg en kopp kaffe.

  5. Fjern kapselen etter bruk.

Manuell espressomaskin

Espressoen lages ved at vann presses hurtig gjennom finmalt kaffe under høyt trykk, optimalt 9 bar.

  1. Varm opp maskinen.

  2. Mal kaffen på kaffekvernen.

  3. Fyll kaffen i filterholderen, og press sammen med et 15 kilos trykk. Sett filterholderen på plass i maskinen.

  4. Sett en forvarmet kopp under filterholderens tappehull, og start traktingen.

  5. Etter ca. 25 sekunder skal du ha en kopp espresso med en fin crema på toppen.

CC BY-SASkrevet av Norsk Kaffeinformasjon. Rettighetshaver: Norsk Kaffeinformasjon
Sist faglig oppdatert 17.03.2022

Læringsressurser

Kaffe