Hopp til innhold

Fagstoff

Rengjøring og vedlikehold av espressomaskin

Rengjøring og vedlikehold kan nok være kjedelig, men et riktig renhold er første bud for å få en god espresso – kopp etter kopp, dag etter dag.
En espressomaskin med kopper på toppen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Daglig

  • Børst rent vannfordelingsfilteret i gruppen (tilberedningsenheten).
  • Løsne filteret fra filterholderen.
  • Sett inn et blindfilter i filterholderen. Fyll en dose vaskemiddel for kaffemaskiner i blindfilteret, og gjør tre til fire vanlige tilberedninger.
  • Tøm blindfilteret, sett filterholder med blindfilter på plass igjen, og fortsett med tilberedninger til vannet er klart.
  • Gjør filter og filterholder helt rene, og legg dem i vann til neste dag.
  • Husk grundig rengjøring av stimarmen med lunkent vann slik at melkerester løser seg opp.
  • Skru av ytterste dyse på stimarmen. Dysen legges i vann tilsatt vaskemiddel for kaffemaskiner til neste dag.
  • Tøm kvernen for malt kaffe. Børst beholderen ren.
  • Gjør maskin og kvern rene utvendig med en ren klut.
Rengjøring av espressomaskin – del 3
Åpne bilde i et nytt vindu

Ukentlig

  • Tøm beholderen for hele bønner, og rengjør den godt med vaskemiddel for kaffemaskiner. La beholderen bli ordentlig tørr før du heller på ny kaffe. Tørketips: Sett beholderen på varmeplaten på espressomaskinen.

  • Skru ut vannfordelingsfilteret i gruppen, og børst dette før det monteres igjen.

  • Vask filter og filterholder grundig med vaskemiddel for kaffemaskiner.


Månedlig

  • Fjern alle kafferester, og kontroller knivene i kvernens maleverk. Dersom kvernen er slitt, må knivene byttes ut.

Årlig

  • Maskinen bør ha full service. Kontroller filtrene, og bytt dem om nødvendig.
CC BY-SASkrevet av Norsk Kaffeinformasjon. Rettighetshaver: Norsk Kaffeinformasjon
Sist faglig oppdatert 23.03.2020

Læringsressurser

Kaffe