Hopp til innhold

Fagstoff

Statisk elektrisitet

De fleste har opplevd å få elektriske støt på grunn av statisk elektrisitet. Fenomenet er ubehagelig, men som oftest ufarlig. Dessverre er elektrostatisk utladninger (ESD) skadelige for fin-elektronikk. Derfor prøver vi å unngå statisk elektrisitet når vi arbeider i datamaskiner.
Hvit tynt lynneslag som går fra himmel til bakken på en mørk kveld. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er statisk elektrisitet?

Statisk elektrisitet oppstår når en gjenstand blir oppladet. Det vil si at elektroner fjernes eller tilføres slik at gjenstanden ikke lenger er elektrisk nøytral. Det blir da en spenning mellom den oppladede gjenstanden og jord (jord regnes som elektrisk nøytral), og det oppstår et elektrisk felt omkring den ladede gjenstanden.

Når gjenstanden kommer i nærheten av andre gjenstander eller personer som ikke har den samme positive eller negative ladningen, får vi en elektrostatisk utladning (ESD). Denne kan ha mange tusen volt og kan lage synlige gnister som lett kan antenne brennbare materialer.

Hvorfor statisk elektrisitet er skadelig for elektronikk

Millioner av ledere som går i et komplisert men uforståelig mønster inne i en prosessor. Foto

Moderne elektronikk består av mange mikrobrikker hvor det går elektriske ledere som er tynnere enn hårstrå. Hvis disse blir utsatt for elektrostatisk utladning kan lederne få skader, brenne av eller gnister kan hoppe mellom ledere. Resultatet kan dermed være at elektronikken blir ødelagt eller ustabil. Det er derfor viktig å unngå elektrostatiske utladninger hvis vi skal arbeide inne i datamaskiner.

Tiltak for å unngå/motvirke statisk elektrisitet

Det er flere ting som kan gjøres både for å redusere oppbygging av statisk elektrisitet og tiltak som kan gjøres for å fjerne statisk elektrisitet etter hvert som den bygges opp.

Valg av klær

De fleste klær kan bygge statisk elektrisitet når de gnisses mot hud eller andre klær. Spesielt klær av polyester og ull har lett for å bygge opp en statisk ladning. Lav luftfuktighet kan også bidra til at klær lettere bygger ladning. Tøymyknere kan hjelpe med å gjøre klær mindre statiske.

Unngå helst å ha på mange lag med klær (for eksempel ytterjakke) når du arbeider med elektronikk. Pels og falsk pels bør spesielt unngås.

Unngå gnissing

Statisk elektrisitet bygges opp på grunn av gnissing mellom materialer. Ved å unngå gnissing kan du unngå oppbygging av statisk elektrisitet. Dette kan gjøres ved å holde seg mest mulig i ro mens du arbeider med elektronikk. Ikke dra beina over gulvet eller snu på stolen du sitter på.

Bruk av antistatiske armbånd og matter

Et armbånd med en tilkoblet ledning og for å koble til et jordingspunkt. Foto

I bedrifter som arbeider med elektronikk er det et vanlig tiltak å bruke antistatiske armbånd eller matter for å unngå oppbygging av statisk elektrisitet.

Armbåndet eller matten lager kontakt mellom personen som arbeider med elektronikken og et jordingspunkt. Dette gjør at ladning som genereres, for eksempel med klesplagg som gnisser mot hverandre, blir ledet bort til jord fortløpende og at datautstyret har den samme ladningen som du selv har.

Manuell utladning

Hvis du ikke har tilgang til antistatiske armbånd, kan du manuelt utlade deg mot et jordet metallobjekt. Dette kan for eksempel være en vannkran. Du kan også utlade deg mot datamaskinens kabinett. På den måten har du samme ladning som enheten og dermed ingen fare for utladning.

Disse tiltakene er bedre enn ingenting, men definitivt dårligere enn bruk av antistatiske armbånd og matter, fordi du hele tiden må fokusere på det.

Antistatiske poser

Nettverkskort som er pakket inn i en halv-gjennomsiktig plastikkpose med et svart rutemønster på. Foto

Antistatiske poser brukes under lagring og transport av utstyr som er sensitivt for elektrostatisk utladninger. Posen er elektrisk ledende slik at statisk elektrisitet ikke får bygget seg opp i enkeltkomponenter ved gnisninger og fordeler eventuell elektrostatisk ladning utover når en tar i posen. Dermed reduseres faren for skade på utstyret i posen.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård og Industriskolen.
Sist faglig oppdatert 08.06.2020

Læringsressurser

Praktisk IT