Hopp til innhold

Fagstoff

Barrierer i produksjonsbrønner

Barrierer i brønner skal sikre det ytre miljøet mot lekkasje av hydrokarboner. Barrierene er bygd sammen av flere barriere-elementer. To adskilte barrierer deles i primære og sekundære barrierer.
Barrierer offshore. Kollasje.
Åpne bilde i et nytt vindu

Barrierene skal sikre det ytre miljøet

Når det produseres hydrokarboner, strømmer store mengder hydrokarboner med høyt trykk ut fra reservoaret og opp til produksjonsplattformen eller i rør til land. Det ytre miljøet skal sikres mot lekkasjer av disse hydrokarbonene. Det gjøres ved hjelp av som plasseres i brønnen.

Barrierer i en brønn fungerer på samme måte som vegger og tak i et hus. De skal hindre uønsket lekkasje fra det indre miljøet til det ytre miljøet. Et hus holder ikke på varmen dersom veggene eller taket lekker, eller dersom skillet mellom tak og vegger ikke er tett. Slik vil heller ikke en brønn holde på olje eller gass dersom barrierene ikke utgjør en kontinuerlig tetting mellom hydrokarbonene og det ytre miljøet.

En barriere består av flere barriere-elementer som er skrudd sammen eller montert i hverandre. Samlet utgjør barriere-elementene en kontinuerlig tetting mellom hydrokarbonene og det ytre miljøet.

En ferdig komplettert brønn har barriere-elementene i produksjonsløpet og i ringrommet, som:

  • ventiltre
  • tetning i produksjonsrørhenger
  • produksjonsrør
  • nedihullsventil (DHSV)
  • ringromsventil (ASV) hvis det er GLV i produksjonsrøret
  • produksjonspakning
  • casing og sement på utsiden av kompletteringen

I produksjonsfasen står ventilene i brønnen og ventiltreet åpne. De er likevel en del av barrierene i brønnen fordi de kan lukkes og stoppe olje og gass fra å komme til overflaten ved behov.

Kravene til barrierene og barriere-elementene er beskrevet i NORSOK standard D-010 og S-001. Leverandørene av komponentene sikrer at utstyret oppfyller kravene, og ofte er utstyret bedre kvalifisert enn det som er minimumskravet. I Norge brukes Det Norske Veritas (DNV) som sertifiseringsselskap for å godkjenne ny teknologi.

Primære og sekundære barrierer

Barrierene grupperes i primær- og sekundærbarriere. En primærbarriere er vanligvis nærmest kilden (reservoaret), mens sekundærbarrieren plasseres utenfor og over primærbarrieren. I forbindelse med brønnintervensjon på levende brønn går primærbarrieren gjennom og over sekundærbarrieren.

I NORSOK standard D-010 beskrives barrierene i flere ulike brønnsituasjoner med illustrasjoner som viser primærbarrierene og sekundærbarrierer.

CC BY-SASkrevet av Sissel Paaske.
Sist faglig oppdatert 20.09.2017

Læringsressurser

Øvre komplettering