Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

CNC-produksjon av spillebrettet

Nå som du har produsert brikker til tre-på-rad-spillet, trenger du noen spillebrett til brikkene.

Programmere CNC-fresen

Når du skal programmere fresen, må du først tegne opp størrelsen på emnet i CAM-programvaren. Det er viktig at du måler emnet nøyaktig, men tegningen av emnet er likevel en forenkling. Du trenger for eksempel ikke tegne inn skråskjærte kanter så lenge du plasserer brettet litt inn på emnet.

Når emnet er tegna opp, importerer du det eller de ferdigtegnede brettene du ønsker å frese ut. Prøv å utnytte emnet så godt som mulig, men husk at det også må være plass til skruer for å holde fast emnet. Lag deretter et programoppsett på samme måte som du gjorde for brikkene. Du må velge hvilken maskin du skal bruke, hva som skal freses, hva som er emnet, og hvor nullpunktet skal være. Du må også angi programnullpunktet hvis du plasserer emnet et annet sted enn på fresemaskinens referansenullpunkt. Sett opp maskinen slik at den indre geometrien, altså lommene, freses først. Når du er ferdig med oppsettet, kan du simulere fresejobbben i CAM-programmet for å kontrollere at fresen ikke gjør noe uventa.

Før du kjører fresejobben, bør du kjøre fresen til referansenullpunktet for å kalibrere maskinen på nytt. Det kan være en god vane å alltid kalibrere maskinen før hvert nytt prosjekt.

Prototyping

Målet med prototypingen er å finne gode skjæredata og toleranser for å effektivt produsere produktet. Med riktig verktøy og riktige skjæredata kan du nemlig skjære ut brettet i ett kutt i stedet for å gå i flere omganger. På den måten går produksjonen av hvert brett raskere, og profitten på hvert produkt blir høyere.

I prototypingfasen bør du derfor kjøre en og en fresejobb om gangen. På den måten kan du kontrollere resultatet mellom hver jobb og eventuelt tilpasse programmeringa.

Frese ut lommer og brett

Den første gangen du freser ut lommene på brettet, er det godt mulig at brikkene du har lagd, ikke passer i lommene. Da kan du bruke konturfunksjonen i CAM-programvaren til å sette opp et toleransekutt langs veggene i lommene. Toleransekuttet må ofte kjøres med andre skjæredata enn selve grovfresinga av lomma. I prototypingfasen kan det være du må kjøre flere toleransekutt for å finne riktig toleranse. Du kan også velge å legge inn en fas slik at brikkene faller lettere på plass i lommene.

Når du har bekrefta at brikkene passer, kan du kjøre jobben med å frese ut spillebrettet. Husk å la det stå igjen noe materiale langs sidene av brettet slik at det fortsatt henger fast i emnet når fresejobben er ferdig.

Når du har verifisert at begge fresejobbene er bra, kan du kjøre begge fresejobbene etter hverandre uten å kontrollere resultatet mellom hver gang. Da trenger du bare trykke på start én gang. Nå har du lagt grunnlaget for masseproduksjon av spillebrettet.

Tre-på-rad-spill med firkanta bambusbrett og firkanta brikker av aluminium. Brikkene er merka med et stort rødt kryss eller en svart sirkel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Firkanta brikker til tre-på-rad-spill, lagd av ulike treslag. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Ti dreide brikker i kobberfarga metall. Brikkene har fas. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Tre-på-rad-spillebrett i bambus med dreide brikker i messing. Brikkene har dreide spor og er merka med lyseblått eller svart i en forsenking på toppen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Torbjørn Nordvik Helgesen.
Sist faglig oppdatert 14.11.2023

Læringsressurser

Tre-på-rad-spill