Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Produksjon av steinbrikker

Et tre-på-rad-spill kan utformes i mange varianter tilpassa ulike kundegrupper. Her vil vi se på hvordan du kan lage brikkene av stein.

Finn spennende steiner i naturen!

Hvis du vil lage et spill som ser litt eksklusivt ut, kan spillebrikker i stein være et godt valg. Ulike steinsorter kan ha veldig ulike uttrykk, og i prototypingfasen kan du utforske ulike materialer og hvordan de vil se ut.

Stein finnes også i alle prisklasser. De mest eksklusive steinene koster mye å kjøpe inn, men det er også mulig å kjøpe rimeligere steiner eller å gjenbruke rimelig eller gratis materiale som du finner i bruktbutikker eller på gjenvinningsstasjoner. Du kan dessuten finne steiner selv i naturen. Visste du at det finnes edelsteiner i skogen og langs elver i Norge?

Stein er hardt. Å pusse ned overflata kan ta uforholdsmessig mye tid og øke produksjonskostnaden drastisk, men du trenger ikke bruke finpusset, polert stein. Du kan også velge stein der den grove overflata er bevart.

Åpne bilde i et nytt vindu

Kostnad og utsalgspris

Det ligger i ordet eksklusiv at noen ekskluderes. Eksklusive produkter koster mer, noe som også gjør kundegruppa mindre siden ikke alle har råd til å kjøpe dem.

Den høye prisen kommer gjerne av en kombinasjon av dyre råvarer og tidkrevende produksjon. Hvis du for eksempel betaler 600 kroner for materialet alene, må spillet selges for langt over 600 kroner for å dekke inn arbeidet og for at du skal gå med overskudd. Materialvalget kan gjøre noen kunder villige til å betale den høye prisen, men for mange kunder vil prisen likevel være høyere enn det de er villige til å bruke på et spillebrett, uansett hvor fint materiale du har brukt.

Det gjelder derfor å finne en balanse. Setter du prisen for lavt, taper du penger fordi materialene er dyre å kjøpe inn, og setter du prisen for høyt, ekskluderer du for mange kunder.

Produksjon av brikkene

Brikker av stein kan du enklest lage i en søyleboremaskin med et vannkjølt diamantbor. Et diamantbor er et hullbor, ofte i en lav stålkvalitet, som er dekka med bitte små diamanter som tar seg av skjæringa. Diamantbelagte hullbor er rimelige i innkjøp og brukes blant annet ved installering av fliser på baderom.

Gjør jobben trygt!

Når du bearbeider stein med diamantbor, maler de små diamantene på boret steinen opp til et fint støv. Dersom du puster inn dette støvet, risikerer du å utvikle den alvorlige lungesykdommen silikose. Silikose gjør lungevevet mindre fleksibelt slik at oksygenopptaket blir lavere. Sykdommen er . Derfor må du unngå å bli for steinstøv.

Aller helst bør du bruke et væskekjølt diamantbelagt hullbor. Skjærevæska består ofte av vann og litt friksjonsreduserende olje. Den kan også inneholde en del andre kjemikaler som gjør at vannet transporterer varme enda bedre. Når du legger steinen du skal bore i, oppi et vannbad, vil skjærevæska både kjøle ned boret og fange opp det helsefarlige steinstøvet.

Åpne bilde i et nytt vindu

Marmor

Det er lett å tenke at all stein er like hard, men det er stor forskjell mellom steintypene. Marmor er ganske myk til stein å være, og det tar bare omtrent to minutter å bore ut ei brikke. Du kan altså lage brikker til et spill på få minutter.

På den andre sida gir denne grove produksjonsprosessen relativt store avvik i diameteren. Det er mulig å pusse ned overflata etter boring, men du kan også velge å beholde det røffe uttrykket.

Husk at du må gjennomføre dokumentert sikkerhetsopplæring for søyleboremaskinen før du kan ta den i bruk.

Relatert innhold

Diamantbor (kjernebor) på et marmorbrett. Bor og brett ligger oppå arbeidsbordet til en maskin. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tenk over

  1. Materialet er gratis om du henter stein i naturen. Men du kan få reiseutgifter og ekstra tidsbruk som må du ta med i regnestykket. Kanskje lønner det seg å betale for materialet og få det med én gang framfor å bruke lang tid på å finne gratis materiale?

  2. Om du bruker stein fra nærområdet ditt, kan du sette et lokalt preg på spillbretta du eller elevbedriften din selger. Noen kunder er kanskje villige til å betale mer for et produkt framstilt av lokale råmaterialer. Derfor kan det være verd å bruke noe tid på å leite.

  3. Verktøyet slites hurtig når du produserer brikker i stein. Ta med i beregning at du også får økte kostnader på grunn av av slitasje på verktøyet.

  4. Hva skal eller må du gjøre med kjølevannet med steinstøvet?

CC BY-SASkrevet av Haldor Hove og Torbjørn Nordvik Helgesen.
Sist faglig oppdatert 01.01.2024

Læringsressurser

Tre-på-rad-spill