Hopp til innhold

Fagstoff

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler har ansvar for produktene i en ferskvareavdeling. Kunnskap om kundebehandling og salg er derfor like viktig som kunnskap om produktene.

Fakta

  • yrkesbetegnelse: ferskvarehandler med fagbrev

  • utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2, baker og konditor vg2, matproduksjon vg2,
    ferskvarehandlerfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)

  • eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet

Hva gjør en ferskvarehandler?

Ferskvarehandleren arbeider i det viktige sisteleddet, der forbrukeren skal overta ferskvarene. Ferskvarehandleren må derfor være kundens rådgiver. Ferskvarehandlerfaget kan i tillegg til kjøtt omfatte ferdigmat, fisk, ost, grønt og bakervarer, med vekt på salg og kundebehandling. Økonomi og markedsføring er også viktige elementer i faget.

Ferskvarehandleren betjener kunder fra ferskvaredisken og må derfor ha inngående kunnskap om hele verdikjeden fra bås til bord. Han eller hun må kunne gi faglig gode svar på spørsmål om etisk produksjon, religion, helse, ernæring og tilsetningsstoff i matvarer.

Sentrale arbeidsoppgaver

  • produksjon av varme og kalde retter for salg
  • produksjon av ulike typer koldtbord og anretninger til cateringvirksomhet
  • grovdeling og finstykking av ulike typer kjøtt og fisk
  • pakking og framsetting av varer i disk
  • mottak av varer og varebestilling
  • kundebehandling og salg
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

En dyktig ferskvarehandler

  • liker å jobbe med mennesker

  • er flink til å kommunisere

  • er innstilt på å yte service

  • har god kunnskap om råvarene og hvordan de kan bearbeides

  • arbeider hygienisk og nøyaktig

  • har sans for økonomi og markedsføring

Hvor kan jeg jobbe?

Som faglært ferskvarehandler har du mange muligheter. Du kan for eksempel jobbe i dagligvarebutikker og spesialforretninger samt innenfor catering og produksjon av ferdigmat. I dagligvarebutikkene omfatter vareutvalget i tillegg til kjøtt- og fiskeprodukter både sjømat, frukt og grønt, bakervarer, ost og melkeprodukter.

En koldtanretning med skinke, roastbiff og karbonader på fat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu


Relatert innhold

CC BY-NC-SASkrevet av FMO og FOHR.
Sist faglig oppdatert 20.09.2023

Læringsressurser

Yrkene innen restaurant- og matfag