En ernæringskokk lager mat på storkjøkken og institusjoner, og har mye kunnskap om kosthold, ernæring og helse. Tilpassing av retter etter ulike behov og ønsker er en del av hverdagen.
Fakta
yrkesbetegnelse: ernæringskokk med fagbrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2,
ernæringskokkfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
Hva gjør en ernæringskokk?
Som ernæringskokk lager du mat til personer som av ulike årsaker – og i kortere eller lengre perioder – ikke kan lage maten sin selv.
Du skal kunne planlegge og produsere variert og næringsrik kost til alle måltider en person trenger i løpet av et døgn. Maten du lager, må følge Helsedirektoratets kostråd og nasjonale retningslinjer. Som ernæringskokk er du med på å skape trivsel og positive matopplevelser hos både friske og syke.
Sentrale arbeidsoppgaver
- komponere retter og menyer i henhold til offentlige retningslinjer
- ta hensyn til ulike dietter og tilpasset kost
- produsere varm og kald mat i store kvanta
- benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
- produsere og distribuere alle måltider som inngår i heldøgnsforpleining
- bruke og vedlikeholde maskiner og utstyr
- sørge for godt renhold og god produksjonshygiene
En dyktig ernæringskokk
er glad i å lage mat
er gjerne kreativ og har estetisk sans
jobber effektivt og planmessig
har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
har god kontroll på kostnadene
har god forståelse av matens ernæringsmessige betydning
Hvor kan jeg jobbe?
Som ernæringskokk kan du jobbe på institusjonskjøkken på sykehus, pleiehjem eller andre helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan jobbe i kantiner på skoler, på internater, i Forsvaret, i fengsler, til sjøs og offshore.
