Hopp til innhold

Fagstoff

Konditor

En god konditor får utløp for sine kunstneriske evner ved å lage, pynte og sette sammen kaker og lekre utstillinger.

Fakta

  • yrkesbetegnelse: konditor med svennebrev

  • utdanning: restaurant- og matfag vg1, baker og konditor vg2,
    konditorfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)

  • eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet

Hva gjør en konditor?

En konditor lager, pynter og setter sammen kaker. Det er et tradisjonsrikt yrke der du må beherske klassiske og utprøvde teknikker. I tillegg må du håndtere moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte råvarene på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger av ferdige varer.

Konditoren lager også dekor og figurer i marsipan, sukker og sjokolade. Alt skal formes, pyntes og dekoreres pent, og en konditor må derfor være nøyaktig og litt kunstnerisk anlagt. Arbeidet består av både håndverk og maskinell produksjon.

Sentrale arbeidsoppgaver

  • produksjon av kaker og søtt bakverk
  • produksjon av kremer, glasurer og konfekt
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
  • bruk av både nye og tradisjonelle tilberedningsmetoder
  • utvikling og tilpassing av oppskrifter

En dyktig konditor

  • er kreativ og har god fantasi

  • har sans for form og farge

  • arbeider nøyaktig og hygienisk

  • har god kunnskap om råvarene

  • har godt håndlag

Hvor kan jeg jobbe?

Som konditor kan du jobbe i spesialforretninger, bakerier eller konditorier. Du kan også jobbe i storkjøkken på hoteller, restauranter eller cruiseskip.

Nærbilde av ulike typer konfekt i en disk. Foto.

Relatert innhold

CC BY-NC-SASkrevet av Restaurant og Matfag.no.
Sist faglig oppdatert 17.11.2021

Læringsressurser

Yrkene innen restaurant- og matfag