Konflikt
Ingen konflikt – ikke noe drama
Hva handler et drama om? Det må være noe som er verdt å fortelle om, noe som engasjerer oss og som vi synes er spennende. Engasjerte blir vi når vi møter dramatiske personer som vi kan kjenne oss igjen i, og spenning får vi når disse personene møter utfordringer eller havner i konflikter og vi får se hvordan de prøver å løse dem. Vil de lykkes eller mislykkes?
Konflikter kan oppstå på mange måter. For eksempel kan ytre forhold som intriger, forviklinger og lovbrudd skape problemer for personene. De kan havne i en interessekonflikt med andre eller bli stilt overfor et vanskelig verdivalg. De kan komme i et motsetningsforhold til enkeltpersoner, samfunnet, naturen, skjebnen eller gudene – eller kanskje må de kjempe en indre kamp med seg selv.
Eksempel
Dramaet Romeo og Julie av William Shakespeare handler om to unge mennesker som blir forelska i hverandre. Familiene deres har ligget i blodig konflikt med hverandre i generasjoner, og derfor er et ekteskap mellom de to elskende utenkelig.
Kjærligheten mellom Romeo og Julie er så sterk at de to likevel prøver å overvinne hindringene som omgivelsene har lagt i veien for dem. En kan si at de velger kjærligheten og glemmer lojaliteten til foreldre og slekt. Men om de to hadde handla slik samfunnet venta av dem, ville det rett og slett vært helt uinteressant for oss å høre om!
Evig aktuell?
Historien om Romeo og Julie har fascinert publikum i over fire hundre år.
Leonard Bernsteins musikal West Side Story fra 1957 er ei moderne utgave av Romeo og Julie. Bernstein plasserte handlinga i et gjengmiljø i New York. Musikalen blei filmatisert i 1961, og scenen ovenfor viser en kamp mellom de to rivaliserende gjengene "The Jets" og "The Sharks".