Hopp til innhold

Fagartikkel

Dine digitale spor

Hver dag etterlater vi oss digitale spor, men det er kanskje ikke alle sporene du ønsker skal være der for alltid?

Person som bruker mobil og pc. Foto.

Du legger igjen spor etter deg hver dag. Veldig mange spor er nå digitale, og her er det mye vi ikke er klar over at andre lagrer om oss. Har du lagt merke til at du har fått reklame på sosiale medier basert på andre nettsteder du har besøkt, eller hvor gammel du er?

Når du gjør et søk på Google, bruker bankkortet, handler på nett, legger igjen en kommentar på Facebook eller en nettavis, så lagres det opplysninger om deg. Hva du søkte på, hvor du handlet i fysisk butikk og hva du kjøpte i en nettbutikk. Banken vet hvor du har brukt bankkortet ditt, og både søkemotorer og nettsider lagrer informasjon om deg hver gang du er innom.

Husk at festbilder eller andre uheldige bilder på sosiale medier gjerne blir liggende og kan finnes igjen av andre. Hvis du skal søke jobb en gang, er det ikke unaturlig at din mulige nye arbeidsgiver vil gjøre et nettsøk på deg før de kaller deg inn til intervju.

Apper på telefonen din

Apper du bruker på telefonen din, enten det gjelder sosiale medier eller andre typer apper, kan både spore hvor du er, og også gi bort informasjon om deg til andre tjenester. Det kan være lurt å sjekke personverninnstillingene på appene du bruker.

Sist faglig oppdatert 04.06.2020
Skrevet av Inga Berntsen Rudi

Læringsressurser

Digitale spor og personvern

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter