Hopp til innhold

Fagstoff

Vitamin C

Vitamin C (askorbinsyre) har en viktig rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av bindevevet i kroppen.
C-vitaminrike matvarer som sitrusfrukter, kiwi, tomat, potet, brokkoli, rosenkål, paprika og bær. Foto.

Mange tar store doser vitamin C (1–2 gram per dag) for å forebygge eller helbrede forkjølelse. Effekten av slike kurer er imidlertid liten og svært omdiskutert, og de høye dosene kan forårsake nyrestein og diaré.

Vi kan ikke lagre store mengder vitamin C i kroppen, men hvis vi tar mye vitamin C over lengre tid, kan det føre til for høye jernnivåer. Vitaminet øker nemlig jernopptaket i kroppen.

Vitamin C er ustabilt i vannløsning og ødelegges lett av oksygen, lys, jern og kobber. Når vi lager mat, forsvinner derfor mellom 50 og 100 prosent av dette vitaminet. Matvarer som inneholder mye vitamin C, tåler ikke å bli lagret over lengre tid. De bør også dekkes til når de er oppdelt, siden oksygenet i luften fører til ytterligere vitamintap.

Mangel

Alvorlig mangel på vitamin C kan føre til sykdommen skjørbuk. Symptomer på skjørbuk er at man blir slapp, at tannkjøttet hovner opp og blør, at man får blødninger under huden, og at sår gror dårlig. Uten behandling vil man kunne dø. Dersom barn får skjørbuk, kan sykdommen i tillegg hemme veksten og forårsake at skjelettet blir deformert. Tidligere var skjørbuk en vanlig dødsårsak blant sjøfolk som var ute på lengre reiser uten tilgang på frukt og grønnsaker. I dag er skjørbuk en sjelden sykdom i alle deler av verden.

Kilder til vitamin C

Vitamin C finnes i poteter, grønnsaker, bær og frukt, særlig sitrusfrukter.

CC BY-NC-SASkrevet av Øyvind Bønes og Nils H. Fløttre.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Næringsstoffene i maten