Vitaminer
Ordet vitamin kommer av «vita», som betyr liv, og «amin», som er en kjemisk betegnelse på organiske stoffer som inneholder nitrogen. Det er imidlertid bare enkelte B-vitaminer som inneholder nitrogen.
Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer som er livsnødvendige for oss mennesker, men vi trenger bare ørsmå mengder av dem – fra noen tusendels gram til noen titalls milligram. Vitaminer er svært ulike. De har ulik kjemisk oppbygning, og de har helt forskjellige oppgaver i kroppen.
To grupper vitaminer
Vi deler vanligvis vitaminer inn i disse to gruppene:
- vannløselige vitaminer (B-vitaminer og vitamin C)
- fettløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K)
Når vi vet om et vitamin er fettløselig eller vannløselig, kan det også fortelle oss noe om
- matvarene vi finner vitaminet i
- hvordan vitaminet absorberes av kroppen
- hvordan vi bør tilberede maten for å bevare vitaminene best mulig
De vannløselige vitaminene
- blir lettere ødelagt ved tilberedning enn de fettløselige
- lagres ikke i kroppen og må derfor tilføres daglig
- må trekkes ut av blodet når det er behov for dem
- forlater kroppen via urinen dersom de ikke benyttes innen kort tid, så faren for overdose og forgiftning er derfor liten
De fettløselige vitaminene
De fettløselige vitaminene lagres i leveren og i fettvevet over lengre tid.
Lenker til artikler om vitaminer
Vannløselige vitaminer:
Fettløselige vitaminer:
Huskelappen
- Et variert kosthold basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet vil gi deg mye vitaminer.
- Tilskudd er nødvendig for noen grupper, som gravide, syke, barn og eldre.
- En lege vil kunne anbefale ekstra inntak utover et variert kosthold og en sunn livsstil.
CC BY-NC-SASkrevet av Nils H. Fløttre og Øyvind Bønes.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019