Hopp til innhold

Fagstoff

Vitaminer

Ordet vitamin kommer av «vita», som betyr liv, og «amin», som er en kjemisk betegnelse på organiske stoffer som inneholder nitrogen. Det er imidlertid bare enkelte B-vitaminer som inneholder nitrogen.
Fargerike grønnsaker, frukt og bær anrettet på et rundt fat. Foto.

Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer som er livsnødvendige for oss mennesker, men vi trenger bare ørsmå mengder av dem – fra noen tusendels gram til noen titalls milligram. Vitaminer er svært ulike. De har ulik kjemisk oppbygning, og de har helt forskjellige oppgaver i kroppen.

To grupper vitaminer

Vi deler vanligvis vitaminer inn i disse to gruppene:

  • vannløselige vitaminer (B-vitaminer og vitamin C)
  • fettløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K)

Når vi vet om et vitamin er fettløselig eller vannløselig, kan det også fortelle oss noe om

  • matvarene vi finner vitaminet i
  • hvordan vitaminet absorberes av kroppen
  • hvordan vi bør tilberede maten for å bevare vitaminene best mulig

De vannløselige vitaminene

  • blir lettere ødelagt ved tilberedning enn de fettløselige
  • lagres ikke i kroppen og må derfor tilføres daglig
  • må trekkes ut av blodet når det er behov for dem
  • forlater kroppen via urinen dersom de ikke benyttes innen kort tid, så faren for overdose og forgiftning er derfor liten

De fettløselige vitaminene

De fettløselige vitaminene lagres i leveren og i fettvevet over lengre tid.

Lenker til artikler om vitaminer

Vannløselige vitaminer:

Vitamin B

Vitamin C

Fettløselige vitaminer:

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Huskelappen

  • Et variert kosthold basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet vil gi deg mye vitaminer.
  • Tilskudd er nødvendig for noen grupper, som gravide, syke, barn og eldre.
  • En lege vil kunne anbefale ekstra inntak utover et variert kosthold og en sunn livsstil.
CC BY-NC-SASkrevet av Nils H. Fløttre og Øyvind Bønes.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Næringsstoffene i maten