Hopp til innhold

Fagstoff

Vitamin K

Vitamin K er nødvendig for å starte koaguleringsprosessen i blodet. Kroppen er med andre ord avhengig av vitamin K for å kunne stanse blødninger raskt.
Kremet spinat med rømme i en skål. Foto.

Kroppen har bare et lite lager av vitamin K, og det meste finnes i leveren. Spedbarn får tilskudd av vitamin K rett etter fødselen fordi tarmbakteriene ikke har rukket å produsere vitaminet, og fordi morsmelk inneholder lite av det.

Mangel

Mangel på vitamin K gjør at blødningstendensen øker. Antibiotika dreper tarmbakterier, og det kan derfor oppstå vitamin K-mangel etter bruk av slike legemidler. Stort inntak av vitamin A og vitamin E kan også føre til mangel på vitamin K.

Kilder til vitamin K

Vitamin K finnes i mange matvarer, og med et normalt kosthold får vi vanligvis i oss nok vitamin K. Lever og grønne grønnsaker er de viktigste kildene, og i tillegg kan bakterier som lever i tarmen, lage vitaminet.

CC BY-NC-SASkrevet av Øyvind Bønes og Nils H. Fløttre.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Næringsstoffene i maten