Hopp til innhold

Fagstoff

Lover og forskrifter

Som fagarbeider i helse- og oppvekstsektoren må du kjenne til lover og regler som gjelder for arbeidet du utfører.
Et pass med norges riksvåpen på. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er en lov?

En lov er den viktigste rettskilden for å løse tvister eller dømme etter ved straffbare forhold. Med tvist mener vi en uenighet eller uklarhet. Det er Stortinget som vedtar lover.

Domstolene bruker lovene. Det er tingretten som dømmer både i sivile saker og straffesaker. En dom i tingretten kan ankes til lagmannsrett eller høyesterett. Du kan lese mer om dette på sidene til samfunnsfag.

Hva er en forskrift?

Lover er gjerne ganske generelle. Derfor overlater Stortinget til forvaltningsapparatet å utdype innholdet i en lov. Forvaltningsapparatet kan være et departement eller et direktoratet. Mange av forskriftene du møter som fagarbeider, er gitt av Kunnskapsdepartementet. Andre er gitt av Helsedirektoratet.

En forskrift inneholder utfyllende regler i forhold til teksten i selve loven. I praktisk arbeid bruker vi gjerne forskriften når vi skal finne ut hvilke regler som gjelder. Alle forskrifter hører til en lov. Vi sier at forskriften er hjemlet i loven.

Vi skiller mellom sentrale og lokale forskrifter. Lokale forskrifter vedtas av for eksempel kommunestyret i en kommune.

Lovdata

Alle lover og forskrifter som gjelder i Norge, er tilgjengelige på www.lovdata.no. Disse sidene blir oppdatert hver gang regelverket endres eller nye regler vedtas. På sidene til lovdata kan du også finne informasjon om hvordan lovverket anvendes i rettssaker.

Les mer om lover på Lovdata.no

Utfordringer til deg:

  1. Hva er en lov?
  2. Hva er en forskrift?
  3. Lag en oversikt over de viktigste lovene som regulerer arbeidet i helse- og oppveksttjenestene.
CC BY-SASkrevet av Knut Kjartan Tørum.
Sist faglig oppdatert 20.01.2020

Læringsressurser

Lover og regelverk